Slovenija se osim sa koronom, bori sa još jednim problemom

Slovenija ponovo beleži porast broja onih koji na nezakonit način pokušavaju da dospeju na njenu teritoriju.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2020.

15:09

Slovenija se osim sa koronom, bori sa još jednim problemom
Foto: Tanjug/AP/Emrah Gurel

Taj trend bio je smanjen tokom uvođenja restriktivnih mera u cilju suzbijanja pandemije.

U periodu između 1. januara i 30. juna slovenačka policija je potvrdila 4.993 ilegalna ulaska u zemlju, što je za 12,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali je nedavno zabeležen novi trend porasta.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije napominju da šestomesečna statistika u stvari održava situaciju tokom samo tri meseca, s obzirom na to da je jako mali broj ilegalnih imigracija zabeležen tokom perioda u kojem su državne granice bile zatvorene.

Policijski zvaničnici su potvrdili da je do juče ujutru 5.514 osoba pokušalo ilegalno da uđe u Sloveniju, a da je dan ranije taj broj iznosio 5.300, prenela je novinska agencija STA.

To znači da je u samo dva dana "nadoknađen" jedan procenat "deficita" u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz policije.

U junu je potvrđeno 1.755 slučajeva ilegalnog ulaska u Sloveniju, dok je istog meseca prethodne godine taj broj iznosio 1.200. Ukoliko se ovaj trend bude nastavio, broj ilegalnih migranta tokom jula mogao bi da pređe 2.000.

Policija je potvrdila da je u prvih šest meseci u Sloveniju pokušalo da uđe 1.281 Marokanaca, znatno više nego ranije, a nakon njih najviše ilegalnih migranata ima među Pakistancima (1.264) i Avganistancima (719).

Broj tražioca azila opao je za skoro 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što vlasti objašnjavaju smanjenjem broja Alžiraca, koji su pronašli alternativni put ka Evropi.

Najviše tražioca azila ima među Marokancima (761), Avganistancima (250) i Alžircima (226).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: