Stefanović: Pokušaj da se nasilno preuzme vlast VIDEO

"Jasno je da imamo situaciju koja može da se opiše kao ogoljeno nasilje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"To su pokušaji da se preuzme vlast bez volje naroda, bez učešća na izborima", rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za medije.

"Mogli ste da vidite potpuno mirno i uzdržano ponašanje policije, koja je bila gađana kamenicama i ciglama. I pored svega toga pripadnici policije bili su uzdržani, krenuli su tek kada je njihov život bio ugrožen. Bili su napadnuti svim i svačim, pa i lopatama, molotovljevim koktelima", rekao je Stefanović.

On je rekao da su to pokušaji da se nasilno preuzme vlast bez volje naroda, te da je protest nezakonit i da ga niko nije prijavio. Kako je naveo, mnogi su bili pod utiacjem alkohola.

"Privešćemo svakoga ko se bude drnuo da ugrozi čoveka".

Stefanović je naveo da je povređeno 10 policajaca.

"Oni danima pozivaju na rušenje našeg pravnog poretka i nažalost vrše nasilje", kaže Stefanović.

On je dodao će sudovi i Tužilaštvo raditi ono što je u njihovoj nadležnosti i da će o tome javnost biti obaveštena.

"Svako ima pravo da protestuje, prijavite protest. Izađite na izbore, kandidujte se, pokažite svoje ideje, a ne rešavajte sve nasiljem", rekao je Stefanović u svom obraćanju medijima.

"Patrole će dežurati u Beogradu, ali i gde god bude potrebno", kaže ministar.

On je rekao da postoje indicije stranih umešanosti u dešavanja, ali da će sve reći da bude bilo dovoljno kredibilnih dokaza.

"Budite sigurni da niko neće biti povlašćen, svi koji su uništavali grad ili bacali kamenice, biće sankcionisani", rekao je Stefanović i dodao da će svi koji su pravili incidente biti identifikovani, kao i da se neki već nalaze u pritvoru od 48 sati.

Agencije:Ekstremisti napadima izazvali policiju i nerede

Svetske agencije izveštavaju večeras o protestima u Beogradu i Novom Sadu, a američki AP ističe da su u združenoj akciji snaga javne bezbednosti, policije, konjice i specijalnih antiterorističkih jednica, korišćeni suzavac i oklopna vozila u razbijanju nasilnih, pretežno ekstremno desničarskih demonstranata.

BBC izveštava da su mirne demonstracije počele juče u Beogradu, ali da su protesti eskalirali kada su se nezadovoljnim građanima priključili pripadnici ekstremno desničarskih organizacija i svojim agresivnim napadima na pripadnike snaga reda izazvali reakciju policije i nemire.

Kao inicijalni razlog za demonstracije, izveštač BBC navodi ponovno uvođenje restriktivnih mera i sumnje da je vlada prikrivala "tačan broj preminulih tokom prvih nedelja epidemije korona virusa u Srbiji".

I drugi zapadni mediji izveštavaju o demonstracijama u Beogradu i Novom Sadu navodeći da ima povređenih i među policajcima i među demonstrantima, kao i da su oko skupštinskog zdanja, predsedništva i drugih institucija, postavljene policijske barikade i razmeštene jake snage reda.

AP je izvestio da je neposredan povod za demonstracije u Beogradu i Novom Sadu bila najava ponovnog uvođenja policijskog časa i drugih, strogih mera protiv širenja korona virusa.

Iako je predsednik Vučić danas održao konferenciju za novinare i saopštio da je krizni štab odlučio da se u Beogradu ne uvodi policijski čas, to nije pokolebalo ogorčene demonstrante da i danas pokušaju nasilan upad u zdanje skupštine Srbije, gađajući policiju kamenicama i flašama, kaže agencija.

Rojters podseća da su nasilni protesti započeti juče, u utorak, uprkos upozorenjima da svako javno okupljanje nosi rizik od širenja korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu