NYT: Testova nema, čeka se satima

Sa porastom broja slučajeva COVID-19 u SAD, pokazalo se da su kapaciteti za testiranje na korona virus u toj zemlji i dalje nedovoljni.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2020.

11:50

NYT: Testova nema, čeka se satima
Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Kako piše Njujork tajms, u nekim američkim gradovima na testiranje juče se čekalo satima, a u Nju Orleansu, gde su redovi formirani još u zoru, vrata nadležne službe su zbog nedovoljnog broja testova zatvorena pet minuta po otvaranju u osam časova ujutru, pa je veliki broj ljudi morao da se neobavljena posla vrati kući.

U San Antoniju i drugim velikim gradovima u kojima broj slučajeva COVID-19 raste nadležni su, zbog velikog interesovanja stanovništva, kapacitete testiranja ograničili na one koji imaju simptome, što je zapravo povratak na kriterijume koji su u mnogim delovima SAD važili u ranoj fazi epidemije, kada je dostupnost testova bila izrazit problem.

Od tada, SAD su značajno povećale kapacitet testiranja, pa je, na primer, u junu u toj zemlji izvršeno gotovo 15 miliona testova, odnosno oko tri puta više nego u aprilu.

Međutim, zbog velikog porasta broja slučajeva korona virusa u nekim američkim državama, broj zahteva za testiranjem proteklih nedelja je premašio dostignute kapacitete.

Kako tvrde nadležni, do toga je došlo usled kombinacije sledećih faktora: nestašice određenih materijala, zastoja u laboratorijskoj obradi uzoraka testiranja i, naravno, naglog porasta broja slučajeva, koji u SAD trenutno ukupno iznosi blizu tri miliona.

Uprkos najavama nadležnih da će kapaciteti testiranja biti povećani, SAD nisu uspele da idu ukorak za zemljama koje su već sprovele agresivne programe testiranja, naročito nekim azijskim.

Primera radi, kineske vlasti su u Vuhanu, gradu u kojem je počela pandemija COVID-19, za samo nekoliko dana u maju testirale 6,5 miliona ljudi, navodi Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: