"Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope"

Brisel -- Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Izvor: Beta
Podeli
Matej Divizna/Stringer/Getty images
Matej Divizna/Stringer/Getty images

On je na virtuelnoj konferenciji EU povodom godišnjice tog događaja kazao i da na Srebrenica podseća na zajedničku odgovornost da sprečimo da se genocid ikad više dogodi

"Vrednosti tako dramatično prekršene pre 25 godina sada su u centru našeg angažovanja na Zapadnom Balkanu", naveo je Varheji preko Tvitera svoje reči na otvaranju današnje digitalne konferencije u organizaciji EU da se obeleži 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno u najavi za konferenciju pod naslovom "Sećanje na Srebrenicu: Evropska podeljena istorija", na ovom virtuelnom skupu će se predstavnici civilnog društva i mladih zajedno sa svedocima i preživelim posećati na "jednu od najtamnijih strana savremene evropske istorije" i razgovarati o načinima "izgradnje budućnosti istine i pravde za sadašnje i buduće generacije".

Najavljeno je između ostalog učestvovanje Hasana Hasanovića iz Memorijalnog centra Potočari, Jasmninka Halilovića iz Ratnog dečjeg muzeja u Sarajevu, ambasadora Johana Satlera, šefa delegacije EU za BiH, Branke Vierda i Ivana đurića iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska odnosno Srbija, i direktorke Evropske komisije za Zapadni Balkan Henoveve Ruis-Kalavera.

strana 1 od 8 idi na stranu