Huliganski upad u parlament: Noć haosa u Beogradu, letele kamenice i suzavac, goreli kontejneri i vozila FOTO

Protest ispred Doma Narodne skupštine prerastao je u višesatni sukob demonstranata i policije u centru grada. Povređenih ima na obe strane, nemiri još traju.

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG / NIKOLA ANÐIC/ an
FOTO TANJUG / NIKOLA ANÐIC/ an

U Hitnoj pomoći za Tanjug je potvrđeno da ima povređenih u neredima ispred Skupštine, ali nisu mogli da preciziraju o kolikom broju ljudi se radi. "Ima povređenih i demonstranata i policijaca. Ekipe Hitne pomoći su na terenu", rečeno je Tanjugu.

Protesti su usledili nakon izlaganja predsednika Vučića zbog mera za sprečavanje širenja koronavirusa, a na uglu Takovske i Bulevara Kralja Aleksandra nastala je ogromna gužva.

Među okupljenima bili su i članovi Inicijative "Ne davimo Beograd", članovi organizacije "1 od 5 miliona" samostalni poslanik Srđan Nogo.

Ispred Skupštine Srbije, nešto pre 1.30 posle ponoći, stiglo je više policijskih patrola sa policijskim kombijima, maricama. Pred parlament došlo je najmanje 10 policijskih automobila. Demonstranti su bili koncentrisani na tri "tačke", jedna grupa u Pionirskom parku, druga u Bulevaru kralja Aleksandra, i treća na Trgu Nikole Pašića.

Nešto pre 2 sata ujtru policija je uspela da "preuzme kontrolu" u Pionirskom parku, odakle je potisnula demonstrante u obližnje ulice, kao i sa Trga Nikole Pašića.

Demonstranti su potisnuti i sa prostora kod Crkve svetog Marka, a prazan je i plato ispred Skupštine Srbije.

U jednom momentu, policija koja je bila ispred Skupštine, krenula je ka Pionirskom parku, kako bi potisnila demonstrante sa tog prostora, odakle su neprestano napadali čuvare reda.

Policija, koja je rasterala demonstrante iz parka, potpuno je preuzela kontrolu nad tim delom grada i postavila kordon oko Predsedništva Srbije, kako u Pionirskom parku, tako i u Ulici kralja Milana.

Broj demonstranata se smanjio, pošto ih je policija potiskivala od Skupštine.

Jedna veća grupa je i duže ostala u Bulevaru kralja Aleksandra, kod Pravnog fakulteta.

Hitna pomoć: Ima povređenih, ne znamo tačan broj

Zapaljena 3 policijska automobila, gore i marica i kontejneri; Rebić: Više policajca povređeno

Pesnica u stomak: Napadnuta dva snimatelja Tanjuga ispred Skupštine

Osude: "Vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada", "Očajnički pokušaj opozicije da napravi haos"

Urednici NIN-a i KRIK-a se ogradili od protesta: Okosnicu čine desničari

Na protestima se pojavio i Vuk Jeremić, demonstranti ga oterali VIDEO

Hitna ne može da prođe od demonstranata; Lončar: Omogućiti Hitnoj da radi svoj posao VIDEO

Demonstranti su u jednom trenutku uspeli da uđu i u Parlament, međutim vrlo brzo su izbačeni.

Policija nije oštro intervenisala, a mediji prenose da deluje da je samo jedna osoba privedena, zbog "posebno agresivnog ponašanja prema jednoj policajki".

Jedan od prvih koji je ušao u Skupštinu je Srđan Nogo, a ranije večeras kada se bivši član Dveri pojavio na pretestu okupljeni su počeli da mu skandiraju "Idi kući Nogo".

Protesti su počeli zbog policijskog časa koji je najavljen od petka, ali je dok su demonstranti ulazili u Parlament, jedan od njih u kameru prisutnih medija rekao da protestuju i zato što "neće da dozvole naseljavanje migranata u Srbiji".

Demonstrantima, bez distance i bez maski, u par navrata su se preko megafona obratila dva učesnika protesta. Jedan koji je pozvao prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže, a drugi je rekao da neće mere i da neće da vakciniše svoje dete, javlja Tanjug.

Policija je u nekoliko navrata bacila suzavac i potisnula demonstrante od Skupštine.

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mera na suzbijanju korona virusa, piše Tanjug, oteo se večeras posle 22 sata kontroli.

Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, palili su baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Agencija Tanjug ipak navodi da nije jasno da li je neko ušao u zgradu skupštine čija vrata su otvorena.

Mediji javljaju i da su demonstranti nakon toga pokušavali da uđu u Parlament, kao i da su tom prilikom gađajli policiju. Kako navode, lete i kamenice, a ponovo je tada bačen i suzavac. Građani su odgovorili bakljama,

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC
Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC
Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC
Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC
Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC

strana 1 od 79 idi na stranu