"Izraelski plan aneksije je agresija protiv Palestinaca"

Organizacije Hezbolah i palestinski Hamas ocenili su danas da je plan Izraela o aneksiji delova Zapadne obale "agresija protiv palestinskog naroda".

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2020.

22:27

Foto: Depositphotos/ Andrew Lozovy

Oni su pozvali na jedinstvo kako bi mu se suprotstavili.

Lider islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije je poslao pismo vođi Hezbolaha Hasanu Nasralahu u kojem je naveo da je palestinska stvar suočena "s ozbiljnim opasnostima", sudeći po saopštenju koje je objavila ta libanska organizacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će anektirati oko 30 procenata okupirane Zapadne obale su skladu sa bliskoistočnim planom predsednika SAD Donalda Trampa koji uveliko favorizuje Izrael i koji su Palestinci odbacili.

Međutim, taj potez je odložen u vreme kada se Izrael suočava s novim širenje zaraze korona virusom i čeka odobrenje Vašingtona.

Ta zemlja je takođe suočena s protivljenjem međunarodne zajednice i nekih svojih najbližih saveznika.

"Palestinski narod je sposoban da se suproststavi tom planu", navedeno je u saopštenju Hezbolaha uz poziv arapskim i muslimanskim zemljama i "slobodnom narodu sveta da brzo zaustavi nastavak agresije okupatora protiv palestinskog naroda".

I šiitski Hezbolah i sunitski Hamas nekoliko puta su ratovali s Izraelom u poslednjim decenijama.

SAD i Evropska unija smatraju obe organizacije terorističkim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: