Švajcarska "preplavljena" respiratorima i maskama

Švajcarska je preplavljena respiratorma koji su nabavljeni u vreme pandemije korona virusa, a nagomilale su se i zalihe higijenskih maski.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2020.

17:38

Švajcarska
Getty Images/Al Bello

Švajcarska ima više od 200 miliona maski, a neke narudžbine tek treba da stignu, saopštilo je Ministarstvo obrane i tako potvrdilo pisanje dnevnika "Zontags cajtung".

List se poziva na zapisnike vladinog komesarijata koje navodi da kantonalne vlasti vraćaju federaciji respiratore, a ove nemaju gde da ih uskladište niti održavaju, preneo je portal SEEbiz.eu.

To znači da ih kantoni mogu zadržati, prodati drugim državama ili donirati, možda zemljama u razvoju.

Kako je procenat obolelih i preminulih od Kovid-19 rastao ranije ove godine, države su pohrlile da kupe respiratore kako bi pomogle teško obolelima da dišu.

Svaki respirator košta desetinu hiljada dolara.

Ministarstvo obrane Švajcarske je objavilo da je od 900 respiratora isporučenih do 24. juna, 261 uskladišten u vojnoj medicinskoj službi, a 639 razdeljeno kantonima.

Još 300 respiratora treba da stigne do sredine avgusta.

Vlada je zadužila vojnu medicinsku službu za kupovinu opreme kako se pandemija širila.

Zatražila je da parlament odobri više od 2,5 milijarde švajarskih franaka u tu svrhu, a potrošena je približno petina te svote.

Kupovina zaštitne opreme, medicinskih potrepština i testova još traje, a izveštaj o ukupnoj ceni biće objavljen kada se sve završi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: