"Koristiti novi zakon za ukidanje osnovnih sloboda je tragedija"

Generalni konzul SAD u Hongkongu Henskom Smit oglasio se povodom novog zakona o nacionalnoj bezbednosti te poluautonomne kineske teritorije

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 06.07.2020.

11:50

EPA-EFE/ JEROME FAVRE

On je izjavio da je "tragedija" koristiti novi zakon o nacionalnoj bezbednosti kojim bi se ukinule "osnovne slobode" i stvorila "atmosfera prisile i samocenzure". Smit je naveo da je Hongkong bio uspešan zbog svoje otvorenosti i da će učiniti sve što može da se ona održi.

Zakonom, usvojenim prošle nedelje, antivladini protesti koji su se održavali od prošle godine, proglašavaju se za secesionističke, subverzivne ili teroritičke aktivnosti, a eventualno strano mešanje u unutrašnje stvari grada - legalnim.

Svako lice koje izvikuje parole ili drži transparente i zastave kojima se poziva na čuvanje nezavisnosti grada, krši zakon, bez obzira na to da li koristi nasilje.

Vlada Hongkonga je novim zakonom kriminalizovala popularni protestni slogan "oslobodite Hongkong, revolucija našeg vremena" ocenjujući da ima separatističke konotacije.

Danas se grupa od desetak demonstranata okupila u tržnom centru u centralnom poslovnom okrugu Hongkonga pozivajući liderku Hongkonga Keri Lam da da otkaz i ponovili pet zahteva demonstranata iz pokreta za demokratiju od prošle godine.

Zahtevi uključuju nezavisnu istragu policije i opšte biračko pravo.

Policija je blokirala demonstrante u centru, ali nikoga nije uhapsila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: