Drama: Ostaje li Euleks?

Beograd -- Optužni predlozi protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija uzrokovaloi su još jednu dramu na relaciji Priština-Brisel - pitanje ostanka misije EU na KiM.

Izvor: Sputnjik
Podeli
lajo_2/depositphotos
lajo_2/depositphotos

Kako špiše Sputnjik, drama je počela kada su iz Specijalnog tužilaštva stigle optužnice na potvrdu Specijalnog suda, a nastavila se kada je iz kabineta predsednika prištinskih institucija razaslato saopštenje da Euleks više nema mandat za ostanak na Kosovu i da misija EU za sprovođenje vladavine zakona više nije potrebna Prištini.

Od kada je 2008. osnovan, Euleksu je mandat produžavan na osnovu inicijalnog pisma predsednika prištinskih institucija, koje predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša tumači kao uslovni poziv da Euleks ostane na Kosovu i Metohiji.

Obijanjem da Euleksu produži mandat, Tači je, prema Berišinim rečima, spremao teren za odluku o ukidanju Specijalnog suda, koju je u kosovskom parlamentu trebalo da inicira njegova stranka koju trenutno predvodi Kadri Veselji. Na ovakav potez Tači se odlučio znajući šta ga čeka, kaže Beriša.

"U međuvremenu, Nemačka je, kada je shvatila šta se dogodilo, automatski napravila diverziju sastanka u Americi iz dva razloga. Uloga Euleksa nije naivna, on ima dve ključne uloge. Euleks je dokumentovao sav materijal koji se nalazi u Specijalnom sudu, vodi brigu o zaštićenim svedocima i prati realizaciju – u određenom trenutku, kada kosovska policija ne bi izvršavala naloge tribunala, to bi učinio Euleks", kaže Beriša.

Nemačka je, smatra on, minirala sastanak između Hašima Tačija i Aleksandra Vučića zakazan za 27. juni u Beloj kući, ne samo da bi sprečila Tačija da ukine Euleks i Specijalni sud, već i da bi se stvorio utisak da EU igra važnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine i kako bi se dalji pregovori prebacili u Evropu.

Tako se Euleks našao u situaciji da je nezakonito na Kosovu i Metohiji jer, kako navodi Beriša, nema saglasnost "zemlje domaćina".

"Oni nemaju saglasnost, ali imaju odluku EU – u tom pravcu intervenisalo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova da se ostanak Euleksa mora ozakoniti. Ne verujem da će Euleks napustiti svoju ulogu jer bi bila katastrofa ako neko iz Brisela naredi Euleksu da se povuče", kaže Beriša.

On dodaje da očekuje da će iz Tačijevog kabineta uskoro stići pismo drugačije sadržine, u kome se daje saglasnost za nastavak rada Euleksa. Slično mišljenje deli i prištinski advokat Ehat Miftaraj, koji za prištinsku Gazetu ekspres napominje da je Kosovo u obavezi da poštuje sporazume sa EU, kao i da bi misija Euleks mogla da nastavi rad pod okriljem Rezolucije 1244.

"U nedostatku sporazuma između Kosova i EU, ova misija može nastaviti svoj mandat čak i pozivajući se na Rezoluciju 1244 što naravno Kosovo ne bi smelo da dozvoli", rekao je Miftaraj.

Isti list navodi i reči portparola EU Petra Stana da je EU zainteresovana da nastavi saradnju sa Vladom Kosova na jačanju institucija zemlje za vladavinu zakona.

"Prisustvo i delovanje Euleksa i dalje se garantuje međunarodnim i kosovskim zakonima. Kao EU, želimo da nastavimo da sarađujemo sa Vladom Kosova na unapređenju naše zajedničke agende - jačanje kosov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu