Lista sve duža: Još dve opštine proglasile vanrednu situaciju; Počele naplate kazni

Do sada je 12 opština u Srbiji uvelo vanrednu situaciju zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2020.

11:20

Lista sve duža: Još dve opštine proglasile vanrednu situaciju; Počele naplate kazni
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC

Vanredna situacija znači poštovanje propisanih mera, koje su, između ostalih, ograničenje rada određenih objekata, kao i mera da se u zatvorenom prostoru može okupiti najviše pet ljudi.

Vanrednu situaciju najpre je proglasio Novi Pazar, 25. juna.

U subotu je doneta odluka Štaba za vanredne situacije, te se njom stavlja se van snage deo Naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara donete nakon donošenja Odluke o proglašenju vanredne situacije, br.9-62/20 dana 25.06.2020.godine, a tiče se organičenja radnog vremena za str radnje-markete.

Za sve ostale privredne subjekte, kojim je dozvoljen rad odnosno onima kojima Naredbama Štaba za vanredne situacije rad nije zabranjen i dalje važi ograničenje radnog vremena do 19h.

Svim organima, organizacijama kao i drugim pravnim licima koja ističu zastave, naloženo je da za vreme trajanja vanredne situacije i epidemije proglašene usled pojave i širenja bolesti kovid 19 na teritoriji grada Novog Pazara zastave spuste na pola koplja, odnosno jarbola.

Vanredna situacija zbog teške situacije proglašena je i u Tutinu.

Potom je vanrednu situaciju proglasio i Kragujevac.

Vanredna situacija znači poštovanje propisanih mera, koje su, između ostalih, ograničenje rada određenih objekata, kao i mera da se u zatvorenom prostoru može okupiti najviše pet ljudi.

Na sajtu Grada Kragujevca je objavljeno da je za nepoštovanje ograničenja radnog vremena predviđena kazna od 60.000 dinara za privredna društva, 10.000 za odgovorno lice u privrednom društvu i 30.000 dinara za preduzetnike.

Pre nedelju dana, 29. juna vanredna situacija je zbog širenja koronavirusa proglašena i u Vranju.

U četvrtak 2. jula, na preporuku Štaba za vanredne situacije sa vanredne telefonske sednice, predsednik opštine Ivanjica doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju opštine.

Nakon što se govorilo i o mogućem zatvaranju glavnog grada, vanredna situacija zvanično je proglašena u petak i u Beogradu. Prethodno su već navedene mere koje će važiti dve nedelje - obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance, kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata od 23 časa do 6 časova ujutru.

Od danas je počela i naplata kazni za nenošenje maski koja iznosi 5.000 dinara.

Još dva grada su u petak proglasila vanrednu situaciju - Šabac i Čačak.

Gradonačelnik Šapca objavio je da je proglašena vanredna situacija u tom gradu te predložio mere kojih bi trebalo da se pridržavaju građani, koje podrazumevaju ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata i nošenje maski.

Nakon proglašene vanredne situacije u Čačku, donete su i odluke o zabrani javnog okupljanja, organizovanju svih slavlja, rada bazena i kupališta, dok je rad ugostiteljskih objekata skraćen od sedam do 20 časova, a nošenje maski i rukavica je obavezno.

I u Arilju je u petak uveče proglašena vanredna situacija zbog širenja zaraze kovida 19.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije, u Kraljevu je u subotu proglašena vanredna situacija.

Odluku je doneo gradonačelnik Predrag Terzić na osnovu preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada, a u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Na listi mera je i prevencija u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja,odlaganje okupljanja u osnovnim,srednjim i visokošlskim ustanovama, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Kraljevčani će od nedelje morati da nose zaštitne maske u javnom prevozu, a vozila će morati redovno da se provetravaju i dezinfikuju.

U nedelju je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović na osnovu predloga Štaba za vanredne situacije doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije u tom gradu.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata tako da radno vreme može početi najranije u 7 časova a završiti najkasnije do 20.00 časova.

Ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje socijalna distanca od najmanje 2 metra.

U javnom prevozu (gradski, međugradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Vanredna situacija, prema najnovijim podacima uvedena je danas i u Užicu, a nakon toga i u Priboju.

Grad je pre sedam dana uveo određene mere, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata, na snazi je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom gradskom i taksi prevozu, zabranjena su okupljanja i porodična slavlja, a od danas neće biti moguće okupljanje više od pet osoba ukoliko nije obezbeđeno dovoljno rastojanje između njih.

U Priboju je primećen povećan broj pacijenata sa povišenom temperaturuom i respiratornim problemima, za 50 odsto od petka, te je proglašena vanredna situacija.

"Naredba je u 12 tačaka i obuhvata zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra. U svim zatvorenim prostorima neophodno je nositi zaštitne maske i držati distancu. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija kao i muzičkih. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata na rad od 7 do 22 sata", navodi se, između ostalog u saopšrenju Štaba za vanredne situacije u Priboju. U nekim gradovima samo su pooštrene mere prevencije, bez proglašenja vanredne situacije.

Obavezno je nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima u Novom Sadu i Zrenjaninu.

U Pančevu je doneta odluka da se ograniči rad ugostiteljskih objekata. Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen od 06.00 do 23.00 časa, uz obavezno poštovanje zaštitnih mera i socijalne distance.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu preporučili su otkazivanje većih proslava i okupljanja u zatvorenom prostoru zbog epidemiloške situacije. "Očekuje se povećanje broja obolelih. Strogom primenom svih mera od strane svakog pojedinaca suzbićemo širenje virusa na lokalnom nivou", kazali su stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: