"Spor će biti rešen kada Srbija i Kosovo budu članice EU i NATO"

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Davor Bernadić smatra da je Evropa loše reagovala na spor Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2020.

10:25

Depositphotos/jorisvo

On je istakao da će problem biti rešen kada Srbija i Kosovo budu članice EU i NATO.

Bernadić je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitan kako Evropa treba da reaguje na mešanje izaslanika predsednika SAD Ričarda Grelena u pitanja jugoistočne Evrope i "dogovor" Beograda i Prištine, izrazio žaljenje da je Evropa "loše reagovala na Srbiju i Kosovo".

"Kosovo je proglasilo nezavisnost i priznato je od strane Hrvatske, ali i posle mnogo godina to proglašenje nezavisnosti nije širom sveta priznato, pa čak ni od svih članica EU. To znači da postoji veliki problem i otvoreno potencijalno krizno žarište u jugoistočnoj Evropi. Problem će biti rešen kada Srbija, a i Kosovo postanu članice EU i NATO, a nadam se da će Hrvatska dobiti priliku da njihov put jasno podrži. To bi trebalo da bude I u interesu EU, pošto se eskalacija nemira mora sprečiti", poručio je on.

Kada je reč o komemoraciji u Blajburgu, Bernadić ističe da je vreme da se okonča stalno ponavljanje debate o Drugom svetskom ratu, koja, kako kaže, služi samo revizionizmu istorije i za dnevnu politiku.

"Nema o čemu da se diskutuje. U Drugom svetskom ratu, na sreću po čovečanstvo, je poražen fašizam i antifašistička koalicija, kojoj su pripadali i hrvatski partizani, bila je na pobedničkoj strani najstravičnijeg rata u istoriji. Antifašizam je bio i ostao jedini ispravan odgovor na svako pitanje o Drugom svetskom ratu. Nažalost dogadile su se, nakon Drugog svetskog rata, pojedine ili organizovane akcije osvete nad poraženima. U vezi sećanja sve žrtve rata su bile nepotrebne žrtve i sve žrtve zaslužuju poštovanje. Međutim mišljenja sam da Austrija ne treba da bude mesto takvog sećanja, jer su se zločini dogodili na teritoriji Slovenije i Hrvatske", kazao je on.

Bernadić je istakao da je definitivno neprihvatljivo da na komemoraciji budu fašistički ili ustaški simboli.

Ukoliko se organizuje komemoracija, kako dodaje, ona treba da bude "oslobođena fašizma", dodajući da su fašistički simboli sramota i pokazuju nepoštovanje prema ljudima koji su poginuli, bilo to za vreme Drugog svetskog rata ili kao posledica, na jednoj ili drugoj strani.

Što se tiče problema sa granicom sa Slovenijom, rekao je da su državne međe unutar EU administrativno pitanje, zbog čega ne viti razlog za spor između suseda, posebno ne sa susedom sa kojim Hrvatska ima više od 500 godina takvu "administrativnu granicu".

Lider SDP najavio je da za njega, nakon izbora, ne dolazi u obzir koalicija sa HDZ-om ili pokretom Morislava Škora.

"Izabraćemo radije odlazak u opoziciju od formiranja vlade sa te dve strane. Možemo izgubiti na izborima, ali ne smemo i ne možemo izgubiti naše dostojanstvo", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: