Novi zakon u Hongkongu počeo da "radi", čovek optužen za separatizam

Danas je otpužena prva osoba za podsticanje na separatizam i terorizam na osnovu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2020.

23:34

Novi zakon u Hongkongu počeo da
Ilustracija: EPA-EFE/VIVEK PRAKASH

U pitanju je čovek koji je nosio transparent sa natpisom "Oslobodite Hongkong" i zaleteo se motociklom u policajce tokom antivladinih protesta.

Na video snimku objavljenom na internetu vidi se kako 23-godišnji Tong Jung-kit motociklom obara nekoliko policajaca u uskoj ulici, nakon čega je pao sa motora, a zatim uhapšen.

Policija je saopštila da su neki od policajaca povređeni, a Tong je hospitalizovan, prenosi Rojters.

Tong je optužen manje od 24 sata nakn što je vlada Hongkonga saopštila da transparent sa natpisom "Oslobodite Hongkong - revolucija našeg vremena" prema novom zakonu sadrži sepsratističku ili subverzivnu konotaciju.

Novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti stupio je na snagu u Hongkongu 1. jula, na 23. godišnjicu britanske predaje Hongkonga Kini 1997. godine.

Zakon kriminalizuje secesiju, subverziju, terorizam i dogovore sa stranim silama, navode agencije i dodaju da osobe osuđene za takve zločine mogu biti osuđene i na doživotnu zatvorsku kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: