Babiš: Jutros sam pisao Sloveniji, nema razloga...

Češki premijer Andrej Babiš izjavio da Slovenija nema ni najmanji razlog za to što je Češku od subote prebacila na listu rizičnih zemalja.

Izvor: Beta

Petak, 03.07.2020.

11:51

Babiš: Jutros sam pisao Sloveniji, nema razloga...
Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU

Na toj listi su i Hrvatska i Francuska. Po odluci Ljubljane, Česi ako žele u Sloveniju, moraju 14 dana u karantin.

"Jutros sam pisao slovenačkom premijeru da ga informišem da nema razloga da nas Slovenija stavlja u drugu zonu. Češka ima samo lokalni problem sa povećanjem virusa korona u regionu oko Karvine. Nadajmo se da će Slovenija to uzeti u obzir i da će od te mere odustati jer za nju nema ni najmanjeg razloga", kazao je danas Babiš, pred odlazak na samit premijera Višegradske grupe u Varšavi.

Sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, Babiš je razgovarao danas telefonom i direktno tokom te konferencije za novinare i posle razgovora je kazao da je premijer Janša obećao da će sve proveriti i da će razgovarati sa epidemiolozima, ali da odlučuju oni.

Za sada se čini da nove mere Slovenije neće ugroziti tranzit čeških turista na Jadran a prevoznik Regiodžet koji je od 1. jula uveo direktni specijalni noćni turistički voz za Jadran iz Praga preko Ljubljane do Rijeke, za koji je karte unapred kupilo već najmanje 30.000 Čeha, prestao je da prodaje karte do Ljubljane, dok nema promena za putnike do Rijeke.

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh optužio je ranije danas Sloveniju da ne procenjuje epidemiološku situaciju u Češkoj dovoljno objektivno i detaljno.

"Porede ukupne podatke o broju slučajeva. Želimo da ubedimo naše slovenačke kolege da opšte stanje u Češkoj nije takvo. Trend je da se slučajevi smanjuju", kazao je danas češki ministar zdravlja.

Nakon rekordnog dnevnog porasta novih 305 slučajeva pozitivnih na virus korona u nedelju, broj novootkrivenih slučajeva počeo je da se smanjuje, u sredu na 92 a u četvrtak na 132 pozitivna testa, medjutim u četvrtak je četvoro ljudi preminulo i broj žrtava COVID19 popeo se tako u Češkoj na 351, jutrošnji su podaci češkog Ministarstva zdravlja.

Za povećanje otkrivenih slučajeva zaraze virusom korona krivo je sistematsko testiranje u rudnicima oko mesta Karvine na istoku Češke gde se virus korona širi medju rudarima kompanije OKD i intenzivno trasiranje svih njihovih kontakata u projektu Pametni karantin.

Kompanija OKD je od danas zato obustavila na šest sedmica rad u svojim rudnicima uglja, pošto se tokom intenzivnog testiranja rudara uoči i preko vikenda prošlog vikenda otkrilo da je medju njima čak 20,7 odsto pozitivnih, pošto je od 3.403 radnika otkriveno 704 pozitivna na virus korona.

Od 560.189 testova obavljenih u Češkoj od početka pandemije potvrdjeno je ukupno 12.178 pozitivnih testova, od čega je trenutno aktivno 4.005 slučajeva, a umro je 351 čovek. U bolnicama je iz dana u dan sve manje pacijenata Kovid-19, trenutno ih je 132 u Češkoj koja ima preko 10 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: