Premijer dao ostavku, pala vlada Francuske, a Makron ima plan

Francuski premijer Eduard Filip dao je danas ostavku na tu funkciju. Time je i zvanično pala francuska vlada.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2020.

09:44

Premijer dao ostavku, pala vlada Francuske, a Makron ima plan
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kako cenjuju svetske agencije, ostavka dolazi u sklopu planova o rekonstrukciji vlade. Navodi se i da će Filip funkciju obavljati do izbora novog premijera i članova vlade.

Ostavku premijera faktički je dan ranije najavio predsednik Francuske, kada je rekao da će sledeća faza njegovog mandata biti praćena novim timom u vladi.

Eduar Filip (49) bio je na položaju premijera Francuske od 15. maja 2017. godine. Po profesiji je pravnik, advokat, dugogodišnji član Unije narodnog pokreta, koja je kasnije postala stranka Republikanaca.

Anonomni, upućeni krugovi u palati Matinjon tvrde da Filip ima ambicije da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima.

Makron ima plan

Međutim, nedugo nakon ostavke francuskog premijera iz Jelisejske palate, rezidencije francuskog predsednika, saopšteno je da će danas biti imenovan novi predsednik vlade Francuske, izvestio je AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron po svemu sudeći nastoji da u poslednje dve godine svog mandata otvori novo poglavlje francuske politike sa fokusom na pitanja restarta francuske ekonomije koja je teško pogođena i unazađena tokom epidemije korona virusa, a za to mu je potrebna nova vlada.

Iako je pohvalio trogodišnji rad dosadašnjeg premijera Filipa, Makron je nedvosmisleno najavio promene neophodne da se savlada trnovit put na kojem se našla francuska privreda.

Makron je ranije najavio rekonstrukciju vlade, koja je planirana kako bi pružio veću podršku politici zaštite životne sredine, te pokušao da povrati poverenje razočaranih birača, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: