Hitan brifing tajnih službi i "Osmočlane bande": Tema - ubijanje Amerikanaca

Šefovi američkih obaveštajnih službi održali su u četvrtak poverljiv brifing za lidere Kongresa SAD. Tema: Rusija i ubijanje Amerikanaca.

Izvor: Beta/AP

Petak, 03.07.2020.

07:27

Hitan brifing tajnih službi i
EPA-EFE Sandor Ujvari

Naime, kongresmeni su zahtevali obaveštenje o obaveštajnoj proceni da Rusija nudi novčanu naknadu za ubijanje američkih vojnika u Avganistanu.

Predsednik Donald Tramp nazvao je novinske izveštaje o toj proceni "prevarom", ali se nije direktno pozabavio suštinom, niti pomenuo da li su SAD odgovorile ili će odgovoriti Rusiji.

Vrhovni zvaničnici obaveštajnih službi, uključujući glavnu direktorku CIA-e Djinu Haspel i direktora Nacionalne obaveštane službe, Džona Ratklifa, obavili su brifing iza zatvorenih vrata za grupu poslanika nazvanu "Osmočlana banda" koju čine vođa većine u Senatu Mič Mekonel, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i najviši Republikanci i Demokrate iz dva odbora za nadzor obaveštajnih službi.

Pelosi je uoči sastanka rekla da se nada da će Republikanci na brifingu biti "otvoreni prema istini" i zatražila dodatne sankcije protiv Rusije.

Bela kuća insistira na tome da Tramp nije upoznat s tom procenom jer nije proverena, iako je retkost da se neka obaveštajna informacija potvrdi bez senke sumnje pre no što se predstavi visokim donosiocima odluka.

"Bela kuća obmanjuje time što je rekla da ta procena nije dostojna predsednikove pažnje, jer je nisu potpisale sve obaveštajne agencije", rekla je Pelosi.

Tramp je pod sve većim pritiskom da kaže kako će SAD odgovoriti Rusiji ili zašto neće. Ali, on ne samo da to nije uradio, već potcenjuje obaveštajne podatke, javno ih nazivajući "lažnim vestima" s ciljem da naštete njemu i Republikanskoj stranci.

Medjutim obaveštajne procene da je Rusija ponudila novac su medijima i agenciji AP potvrdili američki obaveštajni zvaničnici.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen rekao je u sredu da su CIA i Pentagon sledili tragove koje imaju i o tome informisali i inostrane saveznike. Državni sekretar Majk Pompeo rekao je da se time upravlja "neverovatno dobro" da bi se osigurala bezbednost američkih vojnika u Avganistanu.

"To smo shvatili ozbiljno, postupamo na odgovarajući način", rekao je Pompeo, ne navodeći detalje. Rekao je da administracija "svakodnevno" prima obaveštajne podatke o pretnjama Amerikancima i da se time bavi.

Grupa Demokrata koja je početkom ove nedelje obaveštena o tome u Beloj kući, izjavila je da se Tramp "poklonio" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, doovodeći živote američkih vojnika u opasnost.

Senator Pat Tumi, Republikanac, pozvao je vladu da brifuje sve senatore i "ako se zaključi da je Rusija ponudila novac za ubistvo američkih vojnika, u kratkom roku je potreban čvrst američki odgovor".

Ostali Republikanci branili su predsednika, rekavši da imaju poverenja u odgovor vlade.

Iaki rusko mešanje u Avganistanu nije novo, zvaničnici su rekli da su ruski operativci postali agresivniji u želji da sklope dogovor s talibanima i pripadnicima militantne grupe Hakani, koja je na strani talibana od 2012. godine.

Obaveštajci su istraživali jedan napad u aprilu 2019. na američki konvoj u kojem su poginula tri američka marinca, a odmah potom je automobil-bomba eksplodirao u blizini njihovih oklopnih vozila, rekli su zvaničnici za AP i dodali da razmatraju mogućnost da je motiv tog organizovanog napada bila ruska ponuda novca za ubijanje Amerikanaca.

Obaveštajni zvaničnici rekli su AP-u da je Bela kuća za to saznala još početkom 2019. godine i da je tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao kolegama da je informisao Trampa o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: