Povećava se broj gradova i opština u kojima je proglašena vanredna situacija, pooštrene mere, propisane kazne

U Srbiji je krajem juna ponovo došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom. Zbog većeg broja zaraženih u pojedinim mestima proglašena je vanredna situacija

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

18:22

Povećava se broj gradova i opština u kojima je proglašena vanredna situacija, pooštrene mere, propisane kazne
FOTO: TANJUG / TANJA VALIC / an

Neki gradovi su za sada samo pojačali mere koje se odnose na obavezno nošenje maski i ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru.

Vanrednu situaciju najpre su proglasili Novi Pazar , 25. juna, a onda i Kragujevac, dva dana kasnije.

Vanredna situacija znači poštovanje propisanih mera, koje su, između ostalih, ograničenje rada određenih objekata, kao i mera da se u zatvorenom prostoru može okupiti najviše pet ljudi.

Na sajtu Grada Kragujevca je objavljeno da je za nepoštovanje ograničenja radnog vremena predviđena kazna od 60.000 dinara za privredna društva, 10.000 za odgovorno lice u privrednom društvu i 30.000 dinara za preduzetnike.

U ponedeljak je vanredna situacija zbog širenja koronavirusa proglašena i u Vranju.

U četvrtak je, na preporuku Štaba za vanredne situacije sa vanredne telefonske sednice, predsednik opštine Ivanjica doneo odluku o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju opštine.

Nakon što se govorilo i o mogućem zatvaranju glavnog grada, vanredna situacija zvanično je proglašena u petak i u Beogradu. Prethodno su već navedene mere koje će važiti dve nedelje - obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance, kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata od 23 časa do 6 časova ujutru. Nepoštovanje mera će biti novčano sankcionisano.

Još dva grada su u petak proglasila vanrednu situaciju - Šabac i Čačak.

Gradonačelnik Šapca objavio je da je proglašena vanredna situacija u tom gradu te predložio mere kojih bi trebalo da se pridržavaju građani, koje podrazumevaju ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata i nošenje maski.

Nakon proglašene vanredne situacije u Čačku, donete su i odluke o zabrani javnog okupljanja, organizovanju svih slavlja, rada bazena i kupališta, dok je rad ugostiteljskih objekata skraćen od sedam do 20 časova, a nošenje maski i rukavica je obavezno.

U nekim gradovima samo su pooštrene mere prevencije, bez proglašenja vanredne situacije.

Obavezno je nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima u Novom Sadu i Zrenjaninu.

U Pančevu je doneta odluka da se ograniči rad ugostiteljskih objekata. Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen od 06.00 do 23.00 časa, uz obavezno poštovanje zaštitnih mera i socijalne distance.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu preporučili su otkazivanje većih proslava i okupljanja u zatvorenom prostoru zbog epidemiloške situacije. "Očekuje se povećanje broja obolelih. Strogom primenom svih mera od strane svakog pojedinaca suzbićemo širenje virusa na lokalnom nivou", kazali su stručnjaci.

I u Arilju je proglašena vanredna situacija zbog širenja zaraze kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: