Rusija ucenila glave američkih vojnika?

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da ga tajne službe nisu informisale o tome da je Rusija navodno plaćala napade na američke trupe u Avganistanu.

Izvor: DW

Četvrtak, 02.07.2020.

16:26

Rusija ucenila glave američkih vojnika?
Foto: Epa/ SANDOR UJVARI HUNGARY OUT

Eksperti smatraju da je to malo verovatno, piše "Dojče Vele".

Ruska vojna tajna služba ucenila glave američkih vojnika – to što se čini kao zaplet iz filmova o Džejmsu Bondu iz vremena Hladnog rata, zapravo je najnoviji razvoj događaja u komplikovanim odnosima Moskve i Vašingtona. Kako je "Njujork tajms" prošle nedelje objavio, ruska "Glavna obaveštajna uprava" (GRU) navodno je plaćala borcima bliskim Talibanima za uspešno izvršene napade na američke vojnike i druge pripadnike NATO snaga.

Međutim, ne zna se tačno koliko je američkih vojnika poginulo prošle godine u Avganistanu u napadima "lovaca na ucene". I Rusija i Talibani poriču navode da je takvih dogovora bilo. "Ta glasina jednostavno pokazuje manjak inteligencije propagandista američke tajne službe koji su smislili tu glupost, umesto da nađu nešto verodostojnije", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Portparol Talibana, Zabihulah Mudžahid kaže da nije bilo nikakvog dogovora sa nekom državnom tajnom službom. Sva ubistva i pogubljenja u prethodnoj godini finansirana su uvek sopstvenim sredstvima Talibana, rekao je njihov portparol. Otkako Talibani zajedno sa SAD rade na mirovnom planu, potpuno se prestalo s ubistvima Amerikanaca. "Njihovi životi su sigurni i mi ih ne napadamo", naglasio je još Mudžahid.

Da li je Tramp znao za to?

Ono što je sigurno jeste da su američke tajne službe još pre nekoliko meseci imale informacije o navodnim dilovima za ucenjene glave. Pitanje je da li su o tome informisale američkog predsednika Donalda Trampa. Ako jesu, onda je držanje stvari u tajnosti od američke javnosti još jedan dokaz da Tramp ni po koju cenu ne želi da se igra s ruskim predsednikom, smatraju kritičari.

Tramp to odlučno negira. On je na Tviteru napisao da informacije nisu bile verodostojne. "Zbog toga nisu ni prosleđene meni i potpredsedniku“ , rekao je predsednik. A sve to bi, dodaje, mogla da bude još jedna lažna priča "Njujork tajmsa“ .

Trampova portparolka Kejli Mekeneni izjavila je da tajne službe nisu bile jedinstvene u vezi s tim koliko je ozbiljno trebalo shvatiti navodni "dil sa ucenjenim glavama“ . Zbog toga ta saznanja nisu prosleđena Ovalnoj sobi. Ali, iz više vladinih izvora i izvora tajnih službi saznaje se da je predsednik itekako bio brifovan.

Jedan službenik Vlade u Vašingtonu koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za CNN da su Trampu te informacije u najmanju ruku prosleđene pismenim putem, zajedno sa saznanjima tajnih službi koje predsednik dobija svakodnevno. Doduše, poznato je da Tramp te pisane izveštaje ne čita u potpunosti i radije želi da ga nekoliko puta nedeljno informišu usmeno.

Jedan nekadašnji saradnik tajne službe rekao je da je "apsurdno“ tvrditi kako predsednik nije bio informisan samo zbog toga što CIA i druge tajne službe nisu imale jedinstven stav u vezi verodostojnosti informacija. U tim krugovima nema nikada potpunog jedinstva, kaže bivši špijun.

"Ponašanje Rusije – krajnje nečuveno"

Čak i da je tako, da predsednik nije ništa čuo od svojih tajnih službi o tome što je otkrio "Njujork tajms", neprihvatljivo je njegovo kasnije ponašanje, kritikuju Trampa njegovi politički protivnici. Ponašanje Rusije je "krajnje nečuveno", rekla je Nensi Pelosi iz redova Demokrata i predsednica Predstavničkog doma u jednom TV-intervjuu. "Pomislili biste da bi predsednik, čim je čuo za to, želeo da sazna nešto više, umesto da se brani i govori kako ništa nije znao."

I demokratski predsednički kandidat Džo Bajden izrazio je ljutnju zbog Trampovog ponašanja. "Ne samo da nije naložio nikakve sankcije ili konsekvence za Rusiju zbog tog nečuvenog kršenja međunarodnog prava, Donald Tramp ide i dalje, i na sramotan način odaje čast Vladimiru Putinu", rekao je Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: