Vodenim topovima i biber-sprejom na demonstrante i novinare, 70 uhapšenih VIDEO

Policija je danas u Hongkongu vodenim topovima rasterala male grupe demonstranata, dan nakon usvajanja kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 01.07.2020.

13:02

Vodenim topovima i biber-sprejom na demonstrante i novinare, 70 uhapšenih VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

Kako javljaju novinari Frans presa sa lica mesta, kamion sa vodenim topom ispalio je više rafala vode koja je pomešana sa rastvorom bibera, a na meti su bili demonstranti i novinari među kojima i reporteri agencije Frans pres. Demonstranti su se okupili u trgovačkom kvartu Hongkonga.

Veliki broj policijskih snaga rasporedjen je danas po ulicama Hongkonga povodom 23. godišnjice od vraćanja te nekadašnje britanske kolonije pod upravu Kine.

Kineske vlasti su prvi put ove godine zabranile tradicionalni marš u Hongkongu povodom tog događaja.

Kina je juče usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti kojim se kažnjavaju subverzivne aktivnosti, secesija, terorizam i dogovaranje sa stranim silama.

Zakon predviđa da je kinesko pravosuđe nadležno za "teška" kršenja bezbednosti, a za ta dela je predvidjena doživotna kazna zatvora.

Policija je na Tviteru navela da je uhapšen jedan muškarac kod koga je pronadjena zastava za nezavisnost Hongkonga.

Najmanje 70 ljudi je uhapšeno, a dvoje pod sumnjom da su prekršili novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti, navela je policija. Tokom protesta, hongkonška policija izvršila je prva hapšenja na osnovu tog zakona, uključujući muškarca koji je držao crnu zastavu nezavisnosti, a nedugo zatim i ženu koja je držala transparent na kome je pisalo "Nezavisnost za Hongkong".

Zakon kriminalizuje secesiju, subverziju, terorizam i dogovore sa stranim silama, navode agencije i dodaju da osobe osuđene za takve zločine mogu biti osuđene i na doživotnu zatvorsku kaznu.

Tradicionalno 1. jula održavaju se protesti u gradu, ali policija ove godine po prvi put nije izdala dozvolu za okupljanje.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lem izjavila je danas da je zakon ključni korak da se okonča haos i nasilje koje se dogodilo proteklih par meseci u gradu.

"Zakon o nacionalnoj bezbednosti predstavlja najvažniji razvoj u obezbeđivanju veza između Kine i hongkonške posebne administrativne oblasti od primopredaje", rekla je Lemova i ocenla kritike iznete na zakon kao pakosne napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: