Netanjahu: Nastavljamo pregovore o pripajanju dela Z.obale

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će se razgovori sa SAD o njegovom planu da anektira okupiranu palestinsku Zapadnu obalu nastaviti "ovih dana".

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2020.

19:08

Netanjahu: Nastavljamo pregovore o pripajanju dela Z.obale
EPA-EFE/ ABIR SULTAN / POOL

On je time sugerisao da to neće biti 1. jula, kako je ranije najavljeno da će početi taj kontroverzni proces.

Kako javlja AP, Netanjahu je ovo saopštio posle razgovora s predstavnikom Bele kuće Avijem Berkovicem i ambasadorom SAD u Izraelu Dejvidom Fridmanom. Izrael i SAD već nekoliko meseci razgovaraju o tome koje će teritorije Zapadne obale Izrael anektirati.

“Govorim o pitanjima suvereniteta na kojima radimo ovih dana i nastavićemo u narednom periodu,” rekao je Netanjahu.

Netanjahu je nestrpljiv da pripoji deo Zapadne obale u skladu sa planom predsednika SAD Donalda Trampa. Trampov bliskoistočni plan, koji favorizuje Izrael i koji su Palestinci odbacili, srušio bi sve nade za formiranje održive palestinske države.

Izraelska vlada bi tek trebalo da objavi detalje o aneksiji delova Zapadne obale, a Netanjahu je rekao da bi se oko 30 odsto ove oblasti našlo u okvirima Izraela, uključujući i strateški važnu dolinu Jordana.

Međutim, taj plan nije našao na odobravanje svetske zajednice. Generalni sekretar UN, EU i ključne arapske države saopštili su da bi pripajanje tih teritorija Izraelu bilo kršenje međunarodnog prava i potkopalo uspostavljanje održive palestinske države. Palestinci, koji traže celu teritorju Zapadne obale kao deo svoje buduće države, odbacili su Trampov plan.

U Šestodnevnom ratu 1967. godine Izrael je okupirao Zapadnu obalu, a u decenijama koje su usledile u ovoj oblasti podignute su desetine naselja u kojima sada živi oko 400.000 Jevreja. Najveći deo međunarodne zajednice ova naselja smatra ilegalnim.

Netanjahu, koji je u bliskim odnosima sa Trampom, rekao je da Izrael mora da iskoristi, kako on to zove “istorijsku šansu”, i nestrpljiv je da krene napred pre predsedničkih izbora u SAD u novembru.

On je izjavio da je cilj pripajanja tih teritorija u strateškom pordučju doline Jordana, važno za bezbednosti zemlje. Netanjahu je naglasio da je pripajanje ovih teritorija i religijski opravdano, jer su ove teritorije deo biblijske zemlje Izraela.

Pored toga što se međunarodna zajednica protivi tom planu, Netanjahu se suočava sa otporom i u zemlji. Ministar odbrane i zamenik premijera Beni Ganc rekao je da 1. jul nije “sveti datum” i da sa pripajanjem treba sačekati u momentu dok se zemlja bori sa zdravstvenom i ekonomskom krizom koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: