Kineski zakon izazvao zabrinutost u svetu

Usvajanje kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hong Kong izazvalo je duboku zabrinutost i žaljenja u svetu i čvrstu odbranu kod kuće.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Alan
Ilustracija: Depositphotos/ Alan

Zakon je izazvao sve veću podelu između Kine i Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja zbog budućnosti Hong Konga, poluautonomne kineske teritorije koju je Britanija vratila Pekingu 1997. u okviru principa " jedna zemlja, dva sistema", koji je preciziran u zajedničkoj deklaraciji izmedju dve države.

Japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi je rekao da je zakon "za žaljenje" jer je usvojen uprkos snažnoj zabrinustosti međunarodne zajednice i građana Hong Konga i da ugrožava kredibilitet načela "jedna zemlja, dva sistema".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će odgovor na zakon saopštiti posle detaljnog razmatranja "kako bismo videli da li je u sukobu sa Zajedničkom deklaracijom između Velike Britanije i Kine".

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izrazio je u Londonu zabrinutost i ocenio da je zakon "ozbiljan korak".

" Čak i u ovoj fazi pozivamo Kinu da se povuče, da poštuje prava naroda Hong Konga i iskreno ispuni svoje međunarodne obaveze preuzete zajedničkom deklaracijom".

Tajvanska predsednica Caj Ing-ven ocenila je '"da će zakon "jako pogoditi" slobodu, demokratiju i ljudska prava i poručila da će Tajvan nastaviti da pruža pomoć građanima Hong Konga.

Šefica vlade u Hongkongu Keri Lam istakla je da je zakon usmeren na nekolicinu "provokatora" koji krše zakon i da se neće odraziti na ljudska prava i slobode ogromne većine stanovnika Hong Konga.

"Zakon neće narušiti princip `jedna zemlja, dva sistema`'i visoki stepen autonomije Hong Konga".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen je rekao da je usvajanje zakona "isključivo kineska unutrašnja stvar i nijedna strana država nema pravo da se meša".

"Kineska vlada je nepokolebljiva u odluci da štiti interese državnog suvereniteta, bezbednosti i razvoja, da sprovodi politiku `jedne zemlje, dva sistema` i da se suprotstavlja svim spoljnim silama koje se mešaju u poslove Hong Konga", rekao je on.

Poslednji britanski kolonijalni guverner Hong Konga, Kris Paten, rekao je da "ova odluka označava kraj "jedne države, dva sistema " i da predstavlja veliku konfrontaciju između zakona koji se donose u Kini i nezavisnog sistema u Hong Kongu.

strana 1 od 533 idi na stranu