EU: Izražavamo žaljenje, najavljujemo sankcije

Evropska unija je danas izrazila žaljenje zbog usvajanja kineskog kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga i najavila sankcije Pekingu.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 30.06.2020.

13:31

EU: Izražavamo žaljenje, najavljujemo sankcije
Foto: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET / POOL

"Žalimo zbog ove odluke. Ovaj zakon bi mogao da ozbiljno naruši visoki stepen autonomije Hongkonga i štetno utiče na nezavisnost sudstva i pravnu državu", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Peking rizikuje "veoma negativne posledice, posebno po poverenje kompanija, po ugled Kine i percepciju javnog mnjenja u Hongkongu i na međunarodnom nivou", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropski zvaničnici su imali video konferenciju sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom na kojoj su razmotrili situaciju u Hongkongu i tenzije na Korejskom poluostrvu.

"Prava i slobode stanovnika Hongkonga moraju biti u potpunosti zaštićeni", istakla je predsednica Evropske komisije.

Odluka Kine "nas mnogo brine", dodala je ona i precizirala da će EU "u konsultacijama sa međunarodnim partnerima razmotriti kako će reagovati".

Evropski parlament zatražio je od EU uvođenje sankcija kineskim liderima ukoliko usvoje taj zakon. Poslanici su takođe preporučili "uspostavljanje sistema 'spasilačkih brodova' za građane Hongkonga u slučaju daljeg pogoršanja ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Kina je danas zvanično usvojila kontroverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je danas novinarima da je zakon usvojen.

Sadržaj zakona još nije objavljen, ali, kako javlja agencija Sinhua, zakonom se namerava suzbijanje "separatizma", "terorizma", "subverzije" i "dogovaranja sa spoljnim i stranim silama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: