Izveštaj koji Nemce drže u tajnosti: Ko je rekao Angeli da je "glupa", a Terezi da je "guska"

Predsednik SAD Donald Tramp navodno je je bio veoma grub i vređao je koleginice sa svetskepolitičke scene, navodi CNN.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE  FILIP SINGER / POOL
EPA-EFE FILIP SINGER / POOL

Kako je preneo Sputnjik, Tramp nije birao reči tokom poverljivih telefonskih razgovora, pa je tako nemačku kancelarku Angelu Merkel nazivao "glupom" i tvrdio da je pod uticajem Rusije, a za bivšu britansku premijerku Terezu Mej govorio da je "guska" bez stava o Bregzitu.

"Neke stvari koje je govorio Angeli Merkel su prosto neverovatne: nazivao ju je ‘glupom’ i optuživao da je pod uticajem Rusije. Najsuroviji je u telefonskim razgovorima bio prema onima koje smatra slabićima, a najblaži je prema onima prema kojima treba da iskaže najtvrđi stav", navodi izvor CNN.

Anonimni nemački zvaničnik potvrdio da su razgovori bili "toliko neuobičajeni" da su u Berlinu preduzeli mere da se sadržaj razgovora zadrži u tajnosti.

Taj izvor je okarakterisao Trampa kao "veoma agresivnog", zbog čega se krug ljudi koji učestvuju u monitoringu telefonskih razgovora Merkelove suzio.

"Ponižavajući i uvredljivi" su, prema tvrdnjama izvora, bili razgovori Trampa sa Terezom Mej, kojoj je američki predsednik, između ostalog, govorio da nema odlučan stav po pitanju Bregzita, NATO i imigracionim pitanjima.

Tramp je tokom telefonskih razgovora podrugljivo govorio o i drugim liderima zapadnih zemalja, kao što su predsednik Francuske Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo i premijer Australije Skot Morison.

S druge strane, uticajni svetski lideri kao predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su tokom telefonskih razgovora vrlo često "nadigravali" Trampa, zbog čega su visoko rangirani američki zvaničnici smatrali da Tramp ugrožava nacionalnu bezbednost zemlje.

TV stanica piše, pozivajući se na izvore u Beloj kući, da je Tramp bio "sistematski nespreman za razmatranje ozbiljnih pitanja" i često je, kako se izrazio taj izvor, "buncao".

strana 1 od 533 idi na stranu