Tači očekuje da Specijalni sud ne potvrditi optužnicu?

Odlaganje ostavke Hašima Tačija je taktički potez, jer očekuje da sud optužni predlog možda ne prihvati, kaže diplomata i bivši ambasador Vladislav Jovanović

Izvor: Kosovo online

Utorak, 30.06.2020.

12:39

Tači očekuje da Specijalni sud ne potvrditi optužnicu?
Foto: Epa/Petrit Pernaj

"Tači nagoveštava davanje ostavke, ali to pomera za kasnije očekujući da sud neće optužni predlog da potvrdi, što se može i desiti. Nije sasvim sigurno da će on biti priveden poznaniju prava", rekao je Jovanović i dodao:

"Taj sud je ipak napravljen od strane zapadnih sila, uprvo onih koje su stvorile Kosovo i od njega hoće da naprave prihvaćenu nezavisnu državu".

Kaže da bi trebalo još malo sačekati, kako bi bilo jasnije šta se iza toga krije.

"Možda je Tačiju neko došapnuo da je to nešto neophodno da se zaustavi američka ofanziva u vezi sa preuzimanjem glavne uloge oko nastavljanja pregovora o Kosovu, a da će to ipak da bude sređeno na jedan obostrano prihvatljiv način.To je mogućnost koju ne isključujem", smatra Jovanović.

Kada je u pitanju poseta premijera Albanije Edija Rame Kosovu, Jovanović kaže da je i ta poseta zapravo deo Ramine doslednosti prvobinoj koncepciji Prizrenske lige – stvaranja jedinstvene albanske države na Balkanu.

"Oni to ne zovu Velika Albanija, ali u očima drugih, Grka, Srba, Makedonaca, Crnogoraca, to jeste projekat Velike Albanije. On je slične stavove zauzimao kad je direktno pozvao predsednika Vučića, odnosno Srbiju, da prizna nezavisnost Kosova. To je bilo kranje neuobičajeno za gosta koji dolazi u zemlju domaćina, koja je opterećena tim bolnim problemom. Da on tako brutalno, ne samo da iskaže svoj stav, nego i pozove domaćina da proguta žabu i da se odrekne dela svoje teritorije", naglasio je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, to bi moglo da odudara od očekivanja o stvaranju Mini Šengen ekonomske zone i ostavi gorčinu u političkim odnosima koji bi trebalo da se dalje kreću u tom pravucu.

"To će verovatno da bude malo otežano ovakvim postupanjima, ali će pod pritiscima velikih sila, koje očekuju da te zemlje ipak marširaju u jednom stroju u pravcu EU i da se ispravi. Mali Šengen bi trebalo da ih pripremi za to i da im olakša zajedničko predstavljanje kao zrelih članova, koji treba da uđu u taj klub. To će da se prevaziđe. Rama će sutra da pokaže neko drugo lice, daće neku slatkorečivu izjavu, pa će to polako da se preda zaboravu", zaključuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, manje više svi albanski političari, i oni koji su, kako je rekao, nosili nekada crvene marame, a i ovi danas, su jedinstveni u pogledu odanosti ostvarenju njihovog zavetnog cilja.

"Mogu i da se mrze, da se međusobno uništavaju, ali svi oni rade na istom cilju. Sa te strane mora čovek da im oda priznanje da su apsolutno dosledni u ostvarenju svog nacionalnog zaveta. Dok drugi narodi ne mogu da se pohvale takvom kompaktnošću. Mi Srbi nemamo tu vrstu nacionalnog jedinstva. Mi smo od Nemanjića naovamo skloni da se delimo kao amebe i da se suprotstavljamo međusobno. Međutim, Albanci su primer koji bi mogao da inspiriše i druge da postignu to jedinstvo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: