Nemačka TV: U Hrvatskoj vlada očaj

Nemački javni servis, televizija ZDF, emitovala šestominutni prilog o Hrvatskoj, pod nazivom "Očaj na Jadranu".

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

U njemu se ističe da u Hrvatskoj jedva ima turista te da je za mnoge koji rade u turističkom sektoru to veliki financijski udar, prenosi portal Index.hr.

"Tako izgleda kriza u Hrvatskoj", kaže novinarka ZDF-a dok je na snimku prizor više od sto jahti za iznajmljivanje i čarter plovidbu, a koji stoje i dalje zavezani uz obalu. "Nedostaju putnici", ističe se u prilogu.

ZDF je razgovarao s Ivanom Rakuljićem, kapetanom jedne od tih jahti, koji kaže da već tri meseca pokušava da smisli način kako da njegova jahta opet bude profitabilna. "Teško je", kaže i priča o tome kako ga svaki dan zove njegova posada i žali se da više nemaju od čega da žive pa se nadaju da će jahta s gostima uskoro isploviti.

U video prilog slede prizori za ovo doba godine nekarakteristično prazne splitske Rive i starog grada, a u prilogu se kaže da ove godine u luci ne pristaju kruzeri. "Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za celu zemlju", navodi ZDF i dodaje da se u Splitu oseća atmosfera očaja.

S druge strane, ZDF je našao i neke nemačke turiste u Splitu, kojima se sviđa što nema gužve i što je sve jeftinije. "Sada je svugde happy hour", kaže jedan, dok drugi ističe da mu je "žao Hrvata jer se vidi da ništa ne zarađuju".

strana 1 od 158 idi na stranu