Verska nastava se ne ukida

Stručno upustvo za formiranje odeljenja i grupa izbornih predmeta ne dovodi do ukidanja verske nastave, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2020.

11:17

Verska nastava se ne ukida
Ilusracija: Getty images/ Sean Gallup

Resorni ministar Mladen Šarčević poručio je da predmet verska nastava u osnovnim i srednjim školama i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta.

Ministarstvo prosvete je donelo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, to uputstvo ne uvodi nove mere racionalizacije za formiranje odeljenja i grupa, već sadrži preciznija objašnjenja na koji način škole mogu da formiraju ta odeljenja i grupe tako da to bude u skladu sa zakonom i pravilnicima koji se odnose na finansiranje rada osnovnih i srednjih škola.

"Verska nastava u osnovnim i srednjim školama je deo naših sistemskih rešenja koja nećemo menjati i ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za isti opredele", naglasio je ministar Šarčević.

Prema njegovim rečima, versku nastavu učenici rado biraju svake godine i nije utvrđeno osipanje broja učenika u prethodnim godinama.

Svaka škola će se za formiranje grupa verske nastave obraćati nadležnoj školskoj upravi, navodi ministar i dodaje da će se u svakoj situaciji voditi računa o tome da se odobri potreban broj grupa verske nastave tako da se osigura kvalitet realizacije.

"Vodiće se računa i o tome da učenici u izdvojenim odeljenjima, bez obzira na broj mogu imati versku nastavu u objektu gde se školuju", navodi Šarčević.

Poručuje da sve verske zajednice sa Ministarstvom održavaju najbolje moguće odnose u razvoju programa nastave i u stvaranju uslova za nastavnike verske nastave.
Kada je u pitanju Pravilnik o formiranju odeljenja i grupa, kako navodi Ssarčević, godinama je isti i ništa se nije menjalo u metodologiji rada.

Ministarstvo saopštava i da je ministar Šarčević obećao patrijarhu Irineju da će se izmenama zakona obrazovanja i vaspitanja kao što je planirano u narednih šest meseci promeniti status veroučitelja i da će se zapošljavati na neodređeno.

Obim njihovih aktivnosti se, kako se dodaje, uvođenjem jednosmenskog omogaćenog rada, proširio na mnoge radionice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: