Sukob Ganca i Netanjahua

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Beni Ganc sukobili su se danas, kako se čini, oko datuma početka aneksije delova Zapadne obale.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 29.06.2020.

22:57

Sukob Ganca i Netanjahua
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

Time su iskomplikovali zadatak američkih zvaničnika koji su doputovali u Jerusalim da finalizuju plan.

Oni su tako pokazali da postoji jaz izmedju njih, samo nekoliko nedelja posle sklapanja koalicionog sporazuma o vladi jedinstva.

Uz to su podstaknuta pitanja o održivosti Netanjahuovog plana aneksije.

On je rekao da želi da aneksija počne već ove nedelje u skladu sa bliskoistočnim planom predsednika SAD Donalda Trampa.

Trampov izaslanik Avi Berkovic je trenutno u Jerusalimu i sa izraelskim zvaničnicima priprema mapu teritorije koju će Izrael anektirati.

Međutim, Ganc je na sastanku svoje partije Plavo i belo rekao da je prioritet pomoć zemlji suočenoj sa zdravstvenom i ekonomskom krizom koju je prouzrokovala pandemija korona virusa.

"Sve što nije povezano sa bitkom protiv korona virusa će morati da sačeka", rekao je Ganc.

Američki zvaničnici su rekli da bi želeli da plan podrže dve izraelske glavne partije, Netanjahuov konzervativni Likud i Gancova partija centra Plavo i belo.

Posle tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika rivali Netanjahu i Ganc su u maju obrazovali vladu u kojoj će deliti vlast, a koja će biti usredsređena da vodi zemlju kroz krizu nastalu zbog pandemije.

Netanjahu, blizak Trampov saveznik, želi da aneksija počne što pre jer se u novembru u SAD održavaju predsednički izbori.

Ganc, bivši, komandant izraelske vojske, koji takođe ima titulu alternativnog premijera, je oprezniji i smatra da aneksija mora biti ostvarena posle konsultacija sa međunarodnim partnerima.

Netanjahu je, kako se čini, odbacio Gancovu zabrinutost, rekavši članovima Likuda da "diskretno" sarađuje sa Amerikancima i da "ta odluka ne zavisi od (partije) Plavo i belo".

Na osnovu koalicionog sporazuma i Netanjahu i Ganc imaju pravo veta na najveći deo vladinih odluka.

Međutim, izuzetak je aneksija i Netanjahu može da predstvi predlog vladi ili parlamentu bez Gancovog odobrenja.

Za sada je nejasno da li je Netanjahu na to spreman.

Planu aneksije oštro se protive Palestinci i međunarodna zajednica.

Netanjahu je obećao da će uspostaviti suverenitet Izraela nad dolinom Jordan i svim jevrejskim naseljima, što čini 30 procenata Zapadne obale.

Palestinci koji su u potpunosti odbacili Trampov plan nameravaju da osnuju svoju državu na čitavoj Zapadnoj obali, pojasu Gaze s istočnim jerusalimom kao glavnim gradom.

Izraelski mediji izvestili su nedavno da je Izrael obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa daće anektirati samo nekoliko blokova jevrejskih naselja, u okviru simboličnog poteza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: