Bivši francuski premijer osuđen na pet godina zatvora

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon osuđen je danas na pet godina zatvora od čega su dve godine strogog zatvora.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.06.2020.

15:34

Bivši francuski premijer osuđen na pet godina zatvora
Foto: Depositphotos/ suwannar1981

Kao i na novčanu kaznu od 375.000 evra i na 10 godina zabrane obavljanja javne funkcije.

Sud u Parizu je proglasio krivim Fijona i njegovu suprugu Penelop u aferi fiktivnih poslova, odnosno da je državna sredstva koristio za isplate svojoj supruzi i deci za poslove koje nikada nisu obavili.

Fijonova supruga Penelop je proglašena saučesnikom i osuđena na uslovnu kaznu od tri godine, na novčanu kaznu od 375.000 evra i na dve godine zabrane obavljanja javne funkcije.

Bračni par Fijon i suoptuženi Mark Žulo, nekadašnji član parlamenta, moraće i da nadoknade više od milion evra skupštini.

Sud je odlučio da danas donese presudu nakon što je odbio zahtev odbrane za otvaranje ponovne rasprave kako bi se rasvetlili navodni "pritisci" tokom istrage.

Fijon je osumnjičen da je od 1998. do 2013. supruzi i deci davao poslove parlamentarnih pomoćnika koje nisu obavljali, ali su porodici doneli više od miliona evra. Fijon je odbacio te optužbe.

Skandal se pojavio u medijima tri meseca pre predsedničkih izbora 2017. godine na kojima se kandidovao i Fijon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: