Turska spasila migrante sa broda koji je potonuo

Turska obalska straža saopštila je da je rano jutros spasila 35 migranata iz Egejskog mora, sa broda koji je počeo da tone, prenela je agencija Rojters.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2020.

15:20

Turska spasila migrante sa broda koji je potonuo
Ilustracija: EPA-EFE/ Ricardo Garcia

Potraga za još četiri nestale osobe i dalje u toku.

Migranti su iz mora spašeni oko tri sata posle ponoći u blizini malog ostrva kraj obale u provinciji Balikesir na zapadu Turske.

Mnogi migranti koji beže iz područja zahvaćenih ratom, sa Bliskog istoka i šire, pokušavaju da dođu do Evropske unije preko Grčke, u koju uglavnom dolaze sa ostrva koja se nalaze u blizini turske obale.

Preko milion ljudi je stiglo do obala Turske u periodu između 2015. i 2016. godine.

Ranije u toku ove godine nekoliko desetina hiljada migranata pokušalo je dođe do Grčke kopnenim i prekomorskim putem nakon što je Ankara rekla da ih više neće sprečavati u tome, zbog sporazuma koji je sklopila sa Briselom 2016. godine, u zamenu za pomoć Evrope za sirijske izbeglice.

U Turskoj ima oko 3.6 miliona migranata iz Sirije, što je najveća izbeglička populacija u jednoj zemlji na svetu, a očekuje se da će ovaj broj biti još veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: