Iran izdao nalog za hapšenje Trampa VIDEO

Iran je izdao nalog za hapšenje predsednika SAD Donalda Trampa i još 30 osoba zbog sumnje da su umešani u napad na iranskog generala u Bagdadu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/ JIM LO SCALZO
Foto: Epa/ JIM LO SCALZO

Ovo je tužilac u Teheranu Ali Alkasimer.

Posle dvogodišnje istrage, zaplenjena je veća količina otpada, uključujući i 700 kilograma električnog otpada i elektronske opreme, a uhapšeni članovi grupe sumnjiče se i za falsifikovanje dokumentacije u cilju vršenja nezakonitih aktivnosti, navodi se u saopštenju Europola, policijske agencije Evropske unije.

Krijumčari su u brodskim kontejnerima transportovali korištenu robu u koju se ubrajaju delovi vozila, predmeti za domaćinstvo, kao i ogromna količina električnog otpada i elektronske opreme, a rezultati istrage koju su sproveli nadležni u Španiji pokazuju da je elektronski otpad transportovan u nekoliko zemalja Afrike radi preprodaje.

Radi se o zastareloj i neupotrebljivoj opremi koja je prethodno prikupljana iz kontejnera za đubre i na ulicama, stoji u saopštenju.

Dok je pripremala carinsku dokumentaciju potrebnu za ovakve transporte, uključujući i lažne sertifikate za električne proizvode, uhapšena je i jedna državljanka Italije.

Tokom pretprošle i prošle godine, kriminalna grupa je iz luke u Tenerifima ka nekoliko afričkih zemalja 138 puta prebacila ovakvu robu, a ukupna količina prokrijumčarenog opasnog otpada tokom tog perioda procenjuje se na 2,5 tona, od čega je više od 750.000 kilograma činio otpad koji potiče iz električne i elektronske opreme, navodi se takođe u saopštenju Europola.

strana 1 od 533 idi na stranu