"Moraće da se dogodi novo Kumanovo"

Predsednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić rekla je da je predlog optužnice Haga protiv Hašiam Tačija jako dobra vest za Srbiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2020.

16:50

Printskrin: TV B92

Ona je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekla da je to ipak "Pirova pobeda onih koji su hteli da miniraju susret u Beloj kući".

"Priča bi u suprotnom bila kosovska gerila optužena, poginuli Romi, nealbanci i Albanci politički protiivnici, ne bi ovoliku pažnju podigla. Ipak je suština osnivanje tog suda jer su mahom bile žrtve Srbi", pojasnila je Milić.

Milić je rekla da time "padaju maske" i da je albanski premijer Edi Rama, koji se predstavlja kao priajtelj Srbije, pokazao šta zaista misli svojoj izjavom da je ta optužnica "mrlja 21. veka".

"Maske padaju, Server je danas rekao da Tači mora hitno da da ostavku", napomenula je ona.

Kako je kazala, iskreno se nada da će povezivanje u regionu biti nastavljeno uprkos optužnici.

"Ucenjivački potencijal Haradinaja je smanjen ovim. Pokazano je da su specijalistička veća nezavisna, što je jako dobro", kazala je Milić.

Milićeva je rekla da su formalno Amerikanci iz Specijalizovanih veća obajvili optužnicu.

"Ovo je mala Pirova pobeda, ali dugoročno može samo da koristi Grenelu", kazala je Milić.

Ona je rekla da je dobro što je produžen mandat Kforu, koji ima 4.000 vojnika na Kosovu i Metohiji, čak i u slučaju da Amerikanci povuku svoje trupe.

Milićeva je napomenula da aktuelna američka amdministracija nije uradila ništa loše na Balkanu.

"Na Zapadnom Balkanu ta administracija nije uradila ništa loše. Jugoistočnu Evropu SAD vide kao strateški prostor", rekla je Milić.

Prema njenim rečima, EU je zaboravila da je za postizanje Briselskog sporazuma dobila podršku SAD.

"Briselski sporazum je predvideo Zajednicu srpskih opština, a to se nije dogodilo. EU kao pregovarač po mom mišljenju gubi kredibilitet. SAD su u ovoj priči zaista stekle političko-operativno pravo", rekla je ona.

Kako je kazala, konačni sporazum će morati da ima bezbednosti aspekt, te će morati da ide na Savet bezbednosti UN, i da će to biti "novo Kumanovo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: