Hrvatska uskoro više neće biti na čelu EU

Sutra u ponoć Hrvatskoj prestaje šestomesečni mandat zemlje predsedavajućeg Savetom Evropske unije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2020.

15:45

Hrvatska uskoro više neće biti na čelu EU
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Evroparlamentarac Tonino Picula (SDP) ocenio da se konačni rezultati tog predsedavanja ne mogu procenjivati prema uobičami standardima, jer se Hrvatska morala prilagoditi digitalnom načinu upravljanja Evropom, a da je u svetu prepunom izazova, tokom tih šest meseci bila stavljena pod poseban pritisak.

Picula je ovo, kako prenosi hrvatski Euroaktiv, rekao na video konferenciji sa novinarima zajednički organizovale kancelarije Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu, kako bi im predstavili rezultate hrvatskog predsjedanja, očekivanja od Nemačke koja to predsedavanje preuzima od 1. jula, te aktualne izazove s kojima se EU tek treba obračunati.

Uz podsećabhe da su se pred najmlađom članicom EU tokom njenog predsedavanja bili brojni izazovi- Brexit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvek nije pronašlo kompromisno rešenje, Euroktiv prenosi i Piculino podsećanje i ocenu da je tokom hrvatskog predsedvanja EU deblokiran status Severne Makedonije i Albanije, kao I da je otvoreno novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

I evroparlamentarka Željana Zovko iz HDZ-a politiku proširenja na Zapadni Balkan predstavila kao uspeh hrvatskog predsedavanja EU.

"Pitanje Zapadnog Balkana i proširenja vratilo se na evropski dnevni red“, rekla je I dodala da od nemačkog predsedavanja očekuje “fokus na sanaciju ekonomskih posledica krize uzrokovane korona virusom, kao i postizanje dogovora oko Višegodišnjeg finansijskog okvira”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: