DS u Šapcu, deo u Beogradu

Deo Demokratske stranke predvođen Zoranom Lutovcem održao je danas nastavak sednice Glavnog odbora u Šapcu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Drugi deo članstva na čelu sa Vidom Ognjanović iz Beograda poslao poruku o "preko potrebnom ujedinjenju kako se oštrica otpora vlasti ne bi usitnjavala".

U Domu omladine na skupu je o ujedinjenju govorio i bivši predsednik DS, lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, a Ognjanović rekla je da oni nisu pučisti, niti lovci na fotelje.

U fokusu na sednici bila je vladajuća stranka, ali i DS "u dva dela".

Čulo se, naime, da je na sednici u Beogradu prisutan već broj bivših predsednika nego što će oni drugi, u Šapcu, ikada moći da okupe.

Dragan Šutanovac je rekao da Savez za Srbiju šalje gore poruke EU od Aleksandra Vučića i da on ne želi da bude deo DS koja je za Evroazijsku uniju.

Deo DS u Šapcu, na tviteru je objavio da se u Šapcu u pozorištu na sednici Glavnog odbora verifikovalo 196 članova odbora i da taj stranački organ može punovažno da odlučuje.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pokrenuo je danas na sednici Glavnog odbora (GO) stranke u Šapcu postupak isključenja iz DS funkcionera Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

U saopštenju DS se, kao obrazloženje navodi, da su oni inicijatori i organizatori "propalog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke (SNS)", i "fizičke opstrukcije" na sednici Glavnog odbora 21. juna.

Dodaje se da će ih Izvršni odbor statutarno propisanim rokovima isključiti iz stranke.

Dosadašnja potpredsednica DS Dragana Rakić izabrana je za zamenicu predsednika stranke na toj sednici, a pravnik Dušan Dinčić postavljen je na mesto stranačkog sekretara sa kojeg je danas smenjen Goran Jaić.

Takođe, raspravljalo se i o žalbama članova Statutarne komisije čije je članstvo u DS suspendovano na godinu dana i Glavni odbor je potvrdio tu odluku.

Na dnevnom redu našli su se i predlozi za smenu nekoliko članova Izvršnog odbora, koje je Glavni odbor i izglasao, sa izuzetkom Bogdana Tatića koji će nastaviti da obavlja svoju funkciju.

Frakcija DS suprotstavljena zvaničnom rukovodstvu na svojoj sednici GO u Beogradu donela je odluku kojom su funkcioneri Dragoslav Šumarac, Vida Ogenjenović i Aleksandra Jerkov osvlašćeni da potpišu ugovor o ujedinjenju te stranke sa strankom Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića, koje je najavljeno prošle godine.

Lutovac je ranije danas poručio da je sednica GO u Šapcu jedina legalna kojoj je prisustvovalo 196 od ukupno 367 članova odbora, dok je za skup u Beogradu kazao da je protivan Statutu stranke.

"Nama treba 300 Spartanaca koji će ovu stranku učiniti efikasnom, jakom strankom koja služi opštem interesu. Ja vas pozivam da nastavimo sa reformama, da povratimo poverenje građana jer mi moramo svojim delima da pokažemo da smo stranka koja je spremna da preuzme vodeću ulogu u Srbiji", naglasio je Lutovac.

Sa sednice u Beogradu su kazali da je legitimna i da je njoj prisustvovalo 147 članova GO, a 50 verifikovanih članova učestvovalo je u radu preko aplikacije "zoom", kao i da je Lutovac pozvan da dođe ali se on nije odazvao.

strana 1 od 74 idi na stranu