Ispaljene dve rakete, nastavlja se rat

Gaza -- Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili dve rakete prema jugu Izraela, prekinuvši time zatišje koje je trajalo mesecima.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Ilustracija: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izveštaja o povredama i šteti nije bilo i nijedna palestinska ekstremitička organizacija nije odmah preuzela odgovornost za napad.

Rakete su ispaljene dan nakon što je Hamas koji vlada pojasom Gaze upozorio da preti opasnost od nasilja zbog izraelskih planova da anektira delove druge palestinske teritorije Zapadne obale.

Napetost je pojačana na palestinskim teritorijama zbog planova o aneksiji koji uključuju i strateški važnu dolinu Jordan.

Aneksija će uništiti preostale palestinske nade da će uspostaviti održivu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.

U četvrtak je vojno krilo islamskog ekstremističkog Hamasa upozorilo na nasilje ako Izrael ostvari planove o aneksiji, ocenivši da će takav potez predstavljati objavu rata.

Od početka ove godine granica Gaze i Izraela je uglavnom bila mirna jer je Hamas zaustavio demonstracije koje su održavane svakog vikenda i često prerastale u nasilje.

Na zatišje je uticala opasnost od širenja zaraze korona virusom.

Sutra će oko 100.000 siromašnih porodica u Gazi početi da prima po 100 dolara kao donaciju od Katara.

Ta naftom bogata zemlja Zaliva je skoro godinu dana davala pomoć kako bi doprinela uspostavljanju zatišja i sprečila da izbije novi rat Hamasa i Izraela.

strana 1 od 533 idi na stranu