"Govori srpski, razume crnogorski" - dva meseca zatvora zbog "šaljive himne" FOTO

Velimir Čabarkapa (29) iz Pljevalja osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od dva meseca zbog krivičnog dela "povreda ugleda Crne Gore", prenosi In4s.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2020.

20:55

Foto: Depositphotos/Kuzmafoto

Naime, Čabarkapa je u maju mesecu ove godine, na svom Fejsbuk profilu postavio "korigovane" stihove himne Crne Gore, ukazujući tako na brojne afere i zaplene droge u koje su umešani državljani Crne Gore, ali i brodovi koji plove pod crnogorskom zastavom.

Čabarkapa je za In4s ponovio da nije autor pomenutih satiričnih stihova, već da ih je samo prekopirao na svoj Fejsbuk profil.

"Tri dana pre nego sam uhapšen, listao sam Fejsbuk stranicu, i naišao na meni smešne i zanimljive stihove koji su objavljeni na više FB profila od jutarnjih časova, a ja sam iste našao uveče u 22:30. Posle 3 dana su me pozvali da dam izjavu, a zatim me i lišili slobode“, rekao je Čabarkapa.

On je kazao da se radi o klasičnom gaženju Ustava i nepostojanosti te tačke Zakona, po kojoj se okrivljeni može osuditi na novčanu ili zatvorsku kaznu maksimalno 2 mjeseca, dodajući da će na presudu uložiti žalbu u zakonskom roku.

U presudi koju je Čabarkapa pokazao piše da je državljanin Crne Gore, govori srpskim jezikom, razume crnogorski jezik i da nije osuđivan.

"Dana 02.05.2020. godine oko 22.36 časova u Pljevljima svestan svog dela čije je izvršenje hteo iako je znao da je isto zabranjeno, javno izložio poruzi himnu Crne Gore", navodi se.

U presudi su navedene i reči izmenjene himne.

Njegovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju domaće javnosti.

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije je osudila podnošenje krivične prijave, upozorivši da se ovim nastavlja represija nad slobodom izražavanja u Crnoj Gori, koja je posebno izražena od početka ove godine. Apelovali su na državno tužilaštvo da se prestane sa krivičnim gonjenjem i zatvaranjem ljudi zbog izražavanja koje ne predstavlja ni poziv na nasilje ni govor mržnje.

Takođe, Fejsbuk zajednica burno je reagovala, vidjevši i u ovom činu novi dokaz fašističkih, diskriminatorskih politika crnogorskog režima protiv srpskog naroda i pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: