Turska: Pomračenje uma

Turska je uzvatila na kritiku Francuske zbog intervecije u Libiji.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2020.

17:10

Turska: Pomračenje uma
Ilustracija: Deposit photos/reflextions

Turska je danas uzvratila na kritiku Francuske zbog svoje intervencije u Libiji, navodeći da je francuski predsednik Emanuel Makron morao da pretrpi "pomračenje uma" da bi se suprotstavio podršci koju Ankara pruža međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

Makron je juče optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji i izrazio podršku egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je u subotu rekao da Kairo ima pravo da interveniše u sukobima svog suseda, preneo je Rojters.

"Makronova kategorizacija podrške naše zemlje libijskoj legitimnoj vlada zasnovanoj na rezolucijama UN-a i njihova ocena da je to opasna igra može se objasniti samo kao pomračenje uma", izjavio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Prema njegovim rečima, trenutne nevolje u Libiji prouzrokovane su napadima snaga Kalife Haftara, koji je odbio sporazume o prekidu vatre u Moskvi i Berlinu.

Pariz je optužen da je politički podržavao Haftara i prethodno mu davao vojnu pomoć radi borbe protiv islamističkih ekstremista.

Francuska negira da podržava Haftara, ali konstantno kritikuje Tursku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: