Predsednik Egipta upozorio na "crvenu liniju" - naređena hitna intervencija vojske

Egipatski predsednik upozorio je da bi napad libijskih snaga koje podržava turska vojska na strateški grad Sirt predstavljao prelazak "crvene linije“

Izvor: Tanjug

Subota, 20.06.2020.

20:37

Predsednik Egipta upozorio na
Getty images/ Stephanie Keith / Stringer

Predsednik Abdel Fatah el-Sisi je zato zahtevao direktnu vojnu intervenciju Egipta.

El-Sisi je rekao da bi Egipat mogao da interveniše u susednoj Libiji sa namerom da zaštiti zapadnu granicu u oblasti bogatoj naftom, i na taj način obezbedi stabilnost i upostavi prekid vatre u Libiji.

On je još jednom upozorio, prenosi AP, da bi napad snaga "slabašne vlade u Tripoliju lojalne SAD" na Sirt ili vazdušnu bazu Jufre, značio prelazak "crvene linije“.

"Zaustavimo se na trenutnoj liniji fronta i započnimo pregovore, kako bismo pronašli političko rešenje krize u Libiji,“ rekao je predsednik Egipta prilikom obilaska komande vojnog vazduhoplovstva stacionirane u bazi Sidi Barani, u zapadnoj regiji uz poroznu pustinjsku granicu s Libijom.

Rekao je da je Egipat spreman da opremi oružjem i obuči libijska plemena „kako bi bila spremna da odbrane svoju zemlju“. Obratio se plemenskim vođama naglasivši da ako Egipat bude intervenisao, zajedno će napredovati u tim sukobima.

Ovaj snažan govor usledio je nakon što su se početkom ovog meseca libijski borci udružili sa vladom u Tripoliju i počeli da napreduju ka gradu Sirt, čime su ignorisali egipatsku inicijativu da zaustave borbe i počnu mirovne pregovore.

Zauzimanjem Sirte bila bi otvorena vrata saveznicima sa vladom u Tripoliju da napreduju dalje ka istoku i potencijalno preuzmu kontrolu nad vitalnim instalacijama, terminalima i naftnim poljima, koje su plemena u savezu sa Hifterom zatvorila početkom ove godine i tako Libiji presekli glavni izvor finansiranja.

Nemiri u Libiji traju od 2011. godine kada je tokom građanskog rata svrgnut i ubijen dugogodšinji diktator Moamer Gadafi. Od tada je zemlja podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu, njihovih naoružanih grupa i stranih vlada koje ih održavaju.

Istočne snage maršala Hiftera počele su u aprilu prošle godine ofanzivu s ciljem da zauzmu Tripoli, a haos se sve više pogoršava kako se strane pristalice mešaju, uprkos svemu što je dogovoreno na mirovnim pregovorima u Berlinu početkom ove godine.

Hiftarove snage podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, dok snagama okupljenih oko vlade u Tripoliju pomažu Katar, Italija i Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: