"Mi smo meta sajber napada državnog aktera, znamo o kome se radi"

Kanbera -- Australija je meta sajber napada "državnog aktera" čiji cilj su informatički sistemi vlade, administracije i korporacija, izjavio australijski premijer.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Sascha Steinbach
Ilustracija: EPA-EFE/ Sascha Steinbach

"Australijske organizacije na meti su sofisticiranog državnog aktera", rekao je Skot Morison na konferenciji za novinare u Kanberi. Kako je rekao, na meti je širok spektar organizacija.

Meta napada su organizacije na svim nivoima vlasti i privrede, političke organizacije, zdravstvene službe, rekao je premijer.

On nije identifikovao državnog aktera i nije navodio tehničke detalje, ali je i rekao je da nije bilo veće krađe ličnih podataka.

"Znamo da se radi o sofisticiranom državnom počiniocu zbog opsega i prirode meta", naglasio je premijer i rekao da nema mnogo država koje bi mogle pokrenuti takvu vrstu napada, ali Australija neće objaviti koja je država odgovorna, prenosi Bi-Bi-Si.

Napadi traju više meseci ali su se intenzivirali, rekao je on. Cilj ove objave je podizanje svesti javnosti i apel kompanijama da poboljšaju odbranu.

Međutim, kako australijski mediji pišu, stručnjaci za kibernetiku odavno su povezali hakovanje u Australiji sa Kinom, navodeći da je ona jedna od retkih država, pored Rusije, Irana i Severne Koreje, koje imaju kapacitet za takve napade i nisu u savezništvu sa Australijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu