I konačno: Grenel je sve objasnio

Nedoumice oko toga o čemu će se tačno razgovarati 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu otklonio Ričard Grenel, koji je sastanak lidera Beograda i Prištine sazvao.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2020.

08:31

I konačno: Grenel je sve objasnio
EPA-EFE/ Alexander Becher

Naime, izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine izjavio je da u ovoj fazi, koju on naziva, prvom fazom dijaloga, mora da se postigne normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, a da političku fazu dijaloga treba da vode Evropljani.

Grenel je u intervjuu prištinskom portalu "Ekspres" rekao da je o svojoj viziji o dva koraka razgovarao sa Francuzima i Nemcima.

"Ne znam koliko puta to moram da kažem, iako sam bio izuzetno jasan da smo mi, Sjedinjene Države, uvereni da se 20-godišnji sukob može rešiti samo ekonomskom normalizacijom" , rekao je Grenel.

On je pojasnio da druga, politička faza dijaloga treba da se dogodi kada počnu da dolaze prvi efekti ekonomije.

Grenel je rekao i da traži od Evropljana da započnu liberalizaciju viza za žitelje Kosova i Metohije, jer, prema njegovim rečima, ne može biti ekonomskog razvoja bez vizne liberalizacije.

On je potvrdio da američki predsednik Donald Tramp neće 27. juna prisustvovati razgovorima u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: