Oko 100 migranata u moru, neki vraćeni na kopno gde padaju bombe

Brod nemačke nevladine organizacije "Si voč" (Sea Watch) spasao je danas oko sto migranata kod obale Libije, saopštila je ta organizacija.

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2020.

21:07

Oko 100 migranata u moru, neki vraćeni na kopno gde padaju bombe
Ilustracija: EPA-EFE/ Ricardo Garcia

"Si voč" tri je pritekao u pomoć jednom brodu na 29 nautičkih milja od libijske obale kod mesta Zavija, oko 40 kilometara zapadno od Tripolija, navela je ta organizacija na Tviteru.

Na brodu je bilo oko sto ljudi među kojima i žene i deca. "Više spasenih je odmah dobilo medicinsku pomoć", naveo je izvor.

Tokom operacija spasavanja, kako je navedeno, stigao je gliser libijske obalske straže koji bi brod sa migrantima pogurao ka kopnu da oni nisu intervenisali.

Prema saopštenju italijanske grupe Mediteranea, koja iznajmljuje drugi humanitarni brod koji patrolira tom zonom "Mare Jonio", gliser italijanske obalske straže je uhvatio drugi čamac sa migrantima danas pre podne u zoni kod Tripolija.

Kako je navedeno, oni su nemoćno prisustvovali kako libijska milicija interveniše i mimo svih međunarodnih konvencija vraća migrante na kopno gde padaju bombe i odakle su hteli da pobegnu.

Posle forsirane pauze od dva meseca u italijanskim lukama gde su ih italijanske vlasti držale zbog "tehničkih razloga", brodovi "Mare Jonio" i "Si Voč tri" ponovo su zaplovili početkom juna da patroliraju centralnim Sredozemljem. Sa dolaskom leta i boljim uslovima plovidbe mogao bi da se poveća broj pokušaja prelaska te zone iz Libije narednih nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: