SZO: Preventivne mere neophodne

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je danas da se polako pokazuju znaci nade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2020.

19:12

SZO: Preventivne mere neophodne
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

SZO je ipak upozorila da države moraju da nastave da rade na preventivnim merama kako bi ograničile širenje virusa.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je na onlajn sastanku za medije da postoje znaci nade, iako se broj slučajeva i dalje ubrzano povećava u mnogim delovima sveta.

Tedros Gebrejesus je, takođe, pozdravio vest da prvobitni rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško obolelih pacijenata od koronavirusa.

Izvršni direktor SZO za vanredne programe Majk Rajan rekao je da je važno da se upotreba deksametazona rezerviše za lečenje isključivo teških slučajeva koronavirusa, prenosi Rojters.

"Izuzetno je važno u ovim slučajevima da je lek rezervisan za teško obolele i pacijente u kritičnom stanju, koji od toga mogu da imaju jasnu korist", naglasio je Rajan.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosno 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: