SZO: Preventivne mere neophodne

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je danas da se polako pokazuju znaci nade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

SZO je ipak upozorila da države moraju da nastave da rade na preventivnim merama kako bi ograničile širenje virusa.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je na onlajn sastanku za medije da postoje znaci nade, iako se broj slučajeva i dalje ubrzano povećava u mnogim delovima sveta.

Tedros Gebrejesus je, takođe, pozdravio vest da prvobitni rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško obolelih pacijenata od koronavirusa.

Izvršni direktor SZO za vanredne programe Majk Rajan rekao je da je važno da se upotreba deksametazona rezerviše za lečenje isključivo teških slučajeva koronavirusa, prenosi Rojters.

"Izuzetno je važno u ovim slučajevima da je lek rezervisan za teško obolele i pacijente u kritičnom stanju, koji od toga mogu da imaju jasnu korist", naglasio je Rajan.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosno 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.

strana 1 od 533 idi na stranu