S. Koreja: Poslaćemo vojnike; J. Koreja: Biće posledica

Severna Koreja saopštila da će poslati vojnike u sada zatvorene objekte za saradnju s Južnom Korejom. Seul: Odgovorićemo na provokacije.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 17.06.2020.

13:29

S. Koreja: Poslaćemo vojnike; J. Koreja: Biće posledica
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Pjongjang planira i da ponovo uspostavi stražarska mesta i obnovi vojne vežbe u pograničnom području, čime bi poništio sporazume koje su dve Koreje postigle u septembru 2018. godine, a čiji je cilj smanjenje vojnih tenzija duž granice.

Vojska Južne Koreje izrazila je žaljenje zbog objave Pjongjanga i upozorila da će se Severna Koreja suočiti s nepreciziranim posledicama ako prekrši sporazume iz 2018. godine.

Današnja objava Severne Koreje najnovija je u nizu provokacija Pjongjanga, za koje stručnjaci veruju da su proračunati potezi radi vršenja pritiska na Seul i Vašington, dok su nuklearni pregovori u zastoju. Severna Koreja je juče uništila praznu kancelariju za vezu između dve Koreje na svojoj teritoriji.

Iako nedavni potezi Severne Koreje nisu doveli do sukoba ili krvoprolića, na Korejskom poluostrvu raste animozitet do nivoa neviđenih otkako je Pjongjang 2018. godine pristupio pregovorima o nuklearnom razoružanju.

Generalštab severnokorejske vojske naveo je da će vojnici biti raspoređeni u odmaralište Dajmond mauntin i industrijski kompleks u Kesongu, nedaleko od granice. Ta dva objekta, čiju je izgradnju finansirala Južna Koreja, godinama su zatvorena zbog međukorejskih sporova i američkih sankcija Pjongjangu.

Severna Koreja je dodala da će nastaviti vojne vežbe, ponovo uspostaviti stražarska mesta i pojačati spremnost vojske u pograničnim oblastima, kao i da će iz objekata na granici slati propagandne balone u Južnu Koreju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: