"Odbijamo ponudu, objavljujemo slike" FOTO

Pjongjang -- Severna Koreja danas je odbacila ponudu Južne Koreje da pošalje specijalne izaslanike rardi smanjivanja tenzija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Prethodno je Pjonjgjang uništio zajedničku kancelariju za vezu u pograničnom gradu, osnovanu u okviru mirovnih pregovora 2018. između lidera dve zemlje.

"Rešenje aktuelne krize između Severa i Juga izazvane nekompetentnošću i neodgovornošću južnokorejskih vlasti je nemoguće i može biti gotovo tek kad se plati odgovarajuća cena", prenela je agencija KCN saopštenje.

List vladajuće severnokorejske Radničke partije objavio je fotografije kancelarije za vezu pre i posle uništenja zajedno sa nizom članaka KCNA i komentarima u kojima se kritikuje Seul, a jedan od naslova glasi "Zloslutni uvod u totalnu katastrofu odnosa Severa i Juga", prenosi Rojters.

Kancelarija za vezu Severne i Južne Koreje u pograničnom gradu Kesong, koju je Pjongjang digao u vazduh, bila je jedan od najopipljivijih simbola prekograničnog približavanja, koji je služio kao kanal za neprekidnu komunikaciju između dve Koreje, ocenjuje agencija Jonhap.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kancelarija je otvorena u septembru 2018. godine, sa ciljem da pomogne bolju komunikaciju između dve države, a nakon dogovora koji je u aprilu te godine postignut na sastanku predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Do rušenja kancelarije je došlo tri dana nakon što je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una upozorila da će Severna Koreja srušiti "beskorisnu" kancelariju za komunikacije.

Prethodno je Pjongjang prekinuo svaku vrstu komunikaciju sa Seulom, uključujući i "vruću liniju za vezu lidera dve nacije", kao i vojne kanale komunikacije.

Severna Koreja upozorila je da je spremna da pošalje vojsku u demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu