Vazdušni napadi na severu Jemena, ubijeno 13 civila

Trinaest civila, među kojima i četvoro dece, ubijeno je u vazdušnim napadima na jemensku provinciju Sada, uporištu Huti pobunjenika na severu Jemena.

Izvor: Beta

Utorak, 16.06.2020.

23:48

Vazdušni napadi na severu Jemena, ubijeno 13 civila

Informaciju javljaju izvori pobunjenika i lekarski izvori.

Televizija Al Masirah, glasilo Hutija, javila je da je poginulo 13 osoba, uključujući četvoro dece u napadima koalicije na jedno vozilo u Sadi. Lekarski izvori potvrdili su da je među žrtvama napada, koji se dogodio u noći od ponedeljka na utorak, i četvoro dece.

"Užasnuti smo saznali za smrt 13 civila među kojima četvoro dece danas u Jemenu", rekao je direktor organizacije Sejv d Čildren (Save the Children) u Jemenu Gzavije Žuber u saopštenju.

Saudijska Arabija od 2015. godine interveniše u Jemenu na čelu vojne koalicije koja podržava jemensku vladu protiv Huti pobunjenika, koje sa druge strane podržava Iran. Huti su zauzeli više regiona u zemlji uključujući i glavni grad Sanu.

UN i nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava optužuju koaliciju i pobunjenike za nasilje i navode da bi kršenja ljudskih prava u Jemenu mogla da predstavljaju ratne zločine.

Napad je osudilo više nevladinih organizacija među kojima Oksfam, Norveški savet za izbeglice CNR i drugi.

"Osuđujemo nasilje svih strana u sukobu" rekao je Muhsin Sidiki, direktor Oksfama za Jemen.

Direktor CNR-a za Jemen Mohamed Abdi je zatražio istragu i da strane odgovorne za te smrti polože račune.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija danas je saopštila da su presreli balističku raketu koju su pobunjenici ispalili iz Sade ka graničnoj oblasti Nadžran sa Saudijskom Arabijom, a da su prethodno uništili dronove sa bombama upućene ka saudijskom gradu Kamis Mušaitu, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: