"Strašno labavo": Sajberoružja CIA slabo obezbeđena

Mnogi od najosetljivijih alata za hakovanje CIA bili su tako slabo obezbeđeni da je agencija shvatila da su ugroženi tek kada ih je Vikiliks objavio.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2020.

18:14

EPA/EFE Olivier Douliery/POOL

To se navodi u danas objavljenom izveštaju.

U dokumentu koji je objavio demokratski senator Ron Vajden, bezbednost u centru CIA za kibernetičku inteligenciju opisuje se kao "strašno labava", prenosi Rojters.

Iako je izveštaj koji je sačinila radna grupa CIA za Vikiliks uveliko redigovan, u njemu se ukazuje na seriju propusta koje su autori pripisali davanju prioriteta izgradnji alata za hakovanje nad njihovim obezbeđivanjem.

Vikiliks je privukao međunarodnu pažnju kada je u martu 2017. godine na internetu objavio ogromnu količinu hakerski kodova CIA.

Digitalni alati, ponekad opisani kao „sajberoružje“, pružili su precizan uvid u to kako CIA sprovodi svoje međunarodne operacije hakovanja i, kako navodi agencija, duboko osramotilo obaveštajnu agenciju SAD, koja je u poslednjoj deceniji više puta bila pogođena velikim propustima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: