Sutra počinje polaganje male mature, posebne mere u učionicama

Završni ispit za učenike osmog razreda u Srbiji počinje sutra i trajaće do petka.

Izvor: Beta

Utorak, 16.06.2020.

15:07

Sutra počinje polaganje male mature, posebne mere u učionicama
Ilusracija: Getty images/ Sean Gallup

Tokom ta tri dana svršeni osnovci će polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano sutra od 9 do 11 časova, u isto vreme 18. juna biće održan test iz matematike.

Mali maturanti rešavaće kombinovani test u petak 19. juna od 9 do 11 časova.

"Na ispit iz srpskog/maternjeg jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu. Učenik rešava test prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu", navodi se.

Ministarstvo je preporučilo da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom.

"Ovo je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom neće priznavati pri bodovanju", dodaje se.

Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Svi učenici će biti raspoređeni do 8.30 u učionice u kojima polažu.

Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike. U jednoj učionici biće najviše devet učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisani pribor za ispit.

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka.

Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: