Ko je Afroamerikanac kog je policija ubila u Atlanti? Nov snimak, mirno razgovarao VIDEO

Rejšard Bruks ubijen je dan pre nego što je planirao da proslavi rođendan svoje ćerke, od strane policijskih službenika u Atlanti.

Izvor: Indeks

Nedelja, 14.06.2020.

21:40

Default images

Kristin je u subotu ujutro obukla svoju rođendansku haljinu i čekala da otac dođe po nju i odvede je na klizanje kako bi tamo zajedno proslavili rođendan, saopštili su advokati porodice.

Međutim njen otac se nikad više nije vratio kući. U petak uveče ga je na parkiralištu restorana Vendi ubio policajac, piše CNN.

Bruks je imao tri ćerke, stare jednu, dve i osam godina, te 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja ćerka trebalo je u subotu da ima rođendansku zabavu.

"Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo tamo sedeli i razgovarali s majkom o ubistvu njenog oca", rekao je advokat porodice Džastin Miler.

Zaspao u automobilu, a policija ga ubila

Podsetimo, 27-godišnji Rejšard prijavljen je jer je spavao u automobilu koji je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju. Ustanovljeno je da je bio pod uticajem alkohola, a prilikom hapšenja došlo je do naguravanja te je Bruks od jednog policajca zgrabio elektrošoker. Nakon toga je ustreljen.

Uskoro je uz snimke s nadzornih kamera objavljen i snimak s kamere koja se nalazila na uniformi policajca. Na njoj vidimo kako Bruks vrlo mirno razgovara s policijom sve do trenutka kada službenici žele da mu stave lisice.

Demonstranti zapalili restoran

Demonstranti su nakon ovog ubistva, podstaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubistvom nenaoružanog muškarca crne boje kože Džordža Flojda, blokirali glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran Vendi, ispred kojeg je Bruks upucan.

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar. Policajci koji su ubili Bruksa

Policijski službenici koji su upucali Rejšarda Bruksa su Garet Rolf i Devin Bronsan. Iz policije kažu da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolf je dobio otkaz.

Gradonačelnica Kiša Lens Botoms saopštila je da je zbog ovog incidenta prihvatila ostavku načelnice Policijske uprave Atlante Erike Šilds, a da će dužnost privremenog čelnika obavljati bivši pomoćnik načelnika Rodni Brajant.

"Šilds je odmah ponudila ostavku kako bi grad mogao da obnovi poverenje koje je očajnički potrebno našoj zajednici", rekla je Botoms.

"Iz duboke ljubavi prema ovom gradu i ovoj službi ponudila sam ostavku na mesto šefice policije", izjavila je Šillds.

"Imam veru u gradonačelnicu i vreme je da grad krene napred i izgradi poverenje između policije i zajednica kojoj služi", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: