Tramp ukida državnu pomoć za promenu pola

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku koju će nesumnjivo podržati njegova izborna baza u konzervativnim i verskim krugovima.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.06.2020.

08:57

Tramp ukida državnu pomoć za promenu pola
Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Tramp je odlučio da ukine državnu podršku LGBT populaciji u zdravstvenom sistemu, koju je uspostavio njegov prethodnik Barak Obama.

Američki sekretarijat za zdravstvo ocenio je da će nova pravila sprečiti "seksualnu diskriminaciju u skladu sa izvornim biološkim značenjem pojma pol", izvestio je AP.

LGBT organizacije podsećaju da je nedvosmislena zaštita neophodna ljudima kojima je potrebna klinička promena pola, kao i transrodnim osobama kojima je potrebno lečenje od čestih oboljenja kao što su dijabetes, ili kardiovaskularne bolesti.

Mnogi konzervativci podržavaju ovu Trampovu odluku uz obrazloženje da je Obamina politika prema LGBT populaciji i pristup zdravstvenom sistemu uskratio lekare za slobodu da donesu odluku u skladu sa svojom savešću ako su uvereni da se intervencija promene pola kosi s njihovim moralnim načelima ili smatraju da je štetna i neadekvatna za nekog pacijenta.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokrata Nensi Pelosi oštro je uzvratila.

"Verske slobode ne smeju biti izgovor za mržnju i bahatost, jer svaki Amerikanac ima pravo da potraži i dobije odgovarajuću medicinsku negu bez zastrašivanja i pritisaka", naglasila je Pelosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: