"Kumanovski sporazum nije bio kapitulacija" VIDEO

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da Kumanovski sporazum o okončanju NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine nije bio kapitulacija.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2020.

15:29

Screenshot/TV Prva

Drecun je za Prvu televiziju, povodom 21. godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma, rekao da se srpska vojska povlačila "sa 480 tenkova i podignuta tri prsta".

Dodao je da je ratni cilj NATO-a tada bio da se vojska potpuno istera, preda KiM u ruke teroristima i da se sve odvija u okviru NATO.

"Naš cilj je bio da se rešavanje prenese u UN, da sprečimo potpuno povlačenje vojske i policije i potpunu nezavisnost Kosva i Metohije, a da nije bilo uspešne vojne odbrane zemlje ne bi bilo ni sporazuma u Kumanovu, ni rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je on.

Dodao je i da je ta rezolucija sada najveća prepreka dovršavanju posla koji je NATO započeo mnogo pre rata 1999. godine.

On je naveo i da prištinske vlasti i Hašim Tači sanjaju o tome da će se sve oko Kosova i Metohije završiti do kraja godine, a da je realno da se Tači nađe iza rešetaka jer se, kako je istakao, radi o ratnom zločincu. Naveo je i da oni koji su nas bombardovali i dalje ne čuju dobro.

"Dijalog je u zastoju zbog jednostranih mera Prištine, to su interesi, politika, dogovor i to se sprovodi, a Tači nas optužuje da smo tražili izgovor da se razgovori ne nastave, a mi smo sve vreme tražili da se razgovori nastave", rekao je Drecun.

Poredeći srpsku poziciju nekada i sada on je rekao da smo sada znatno poboljšali poziciju i da se naši interesi uvažavaju, a kao primer naveo je SAD, koje pozivaju na postizanje kompromisa.

"Priština i dalje želi da prebaci sve na Srbiju, kažu da je rešenje međusobno priznanje, što Srbija neće uraditi", rekao je on.

Vojnotehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna

Godine 1999. na vojnom aerodromu kod Kumanova.

Nakon potpisivanja sporazuma prekinuto je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana.

Dokument je, između ostalog, predviđao povlačenje vojske i policije s Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: