Amfilohije: Od nedelje se nastavljaju litije

Litije u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti ponovo će biti nastavljene od nedelje, najavio je mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.06.2020.

23:54

Amfilohije: Od nedelje se nastavljaju litije
EPA-EFE/ Boris Pejovic/ arhiva

"Pozivam vlast da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to reše mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izleče ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije", poručio je Amfilohije.

Amfilohije je kazao da se nada da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom.

On je dodao da se nada i u međunarodnu zajednicu da će pomoći da se "virus bratomržnje i bogomržnje zaustavi u Crnoj Gori na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju".

"A što se nas tiče mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od neđelje ponovo da služi molebne mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše crkve i u isto vreme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove", poručio je Amfilohije.

Litije koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva trajale su od kraja decembra kada je usvojen Zakona o slobodi veroispovesti kojim vlast, kako smatraju u SPC, namerava da otme svetinje u njihovom vlasništvu.

Litije koje su, od decembra, četvrtkom i nedeljom održavane u skoro svim gradovima Crne Gore okupljale su na desetine hiljada ljudi a prestale su zbog odluka Vlade koja je zabranila javna okupljanja zbog širenja zaraze koronavirisom.

U međuvremenu je mera zabrane javnog okupljanja ukinuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: