Indijska vojska ubila pet pobunjenika u Kašmiru

Vladine snage ubile su danas najmanje pet pobunjenika tokom pucnjave u spornom Kašmiru.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 07.06.2020.

20:53

Indijska vojska ubila pet pobunjenika u Kašmiru

To je izazvalo nasilne antiindijske proteste stanovnika, saopštila je indijska vojska.

Pripadnici vojske i policije u sklopu borbe protiv pobunjenika, opkolili su rano jutros selo u južnoj oblasti Šopijan, prateći dojavu da se tamo kriju pobunenici, rekao je portparol indijske vojske, pukovnik Radžeš Kalia.

Za vreme potage za pobunjenicima došlo je do razmene vatre u kojoj je poginulo pet pobunjenika, rekao je Kaila.

Borbe su izazvale proteste i sukobe dok su stotine stanovnika pokušali da marširaujići na dodju do mesta sukoba kako bi podržali pobunjenike.

Uzvikujući parole u znak podrške pobunjenicima i tražeći ukidanje indijske vlasti u Kašmiru, demonstranti su bacali kamenje na policajce i vojnike, koji su ispaljivali suzavac kako bi ugušili proteste.

Prema rečima lokalnog stanovništva najmanje jedna kuća će uništena eksplozivom.

Indija je pojačala kontraofanzivu protiv pobunjenika širom Kašmira poslednjih meseci tokom pandemije korona virusa, dok su pobunjenici nastavili napade na vladine snage i navodne doušnike.

Sinić su neidentifikovani napadači upali su u kuću mladića u severozapadnoj oblasti Sporore i ubili ga, navodi policija, koja je za ubistvo okrivila pobunjenike.

Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti.

U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći dio stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega.

Prvi rat je završen 1948. podelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN-a o budućem statusu, ali referendum nikada nije održan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: